Аника Смедиус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Смедиус на Comic Con Стокхолм, Шведска 2018 година

Карин Аника Смедиус (родена на 15 април 1964 година во Удевала ) е шведска глумица и пејачка.

Кариера[уреди | уреди извор]

Смедиус е шведскиот глас за многу цртани ликови како Catwoman in Batman: The Animated Series и The New Batman Adventures, принцезата Кејл во Princess Gwenevere and the Jewel Riders, Magma и Shadowcat во X-Men: Evolution, Misty in Pokémon, Sadira во Аладин, Сејлор Меркјури во Сејлор Мун,[1] Сем во Тотално шпиони, Томи Пиклс и Анџелика Пиклс во Ругратс и Велма Динкли во Скуби-Ду . Таа исто така била гласот на Барт Симпсон кога серијата била синхронизирана за краток период во текот на 1990-тите и се врати на улогата во официјалната шведска синхронизација на филмот Симпсонови .

Смедиус пеела во бендовите Oddjob и Glenns Orkester и за многу шведски верзии на анимирани филмови на Дизни.

Помеѓу 1991 и 1992 година, таа работела како радио презентер на Sveriges Radio P3 . Таа може да се слушне и во многу документарни филмови на ТВ4 и ТВ4 Факта, а ја раскажува и Мисија: Спаси живот ( Uppdrag: Rädda Liv ) организирани од Лекари без граници. Таа неколку години била и глас на каналот на Axes TV за објави и трејлери.

Смедиус претходно работела и како преведувач помеѓу 1992 и 2002 година, за емисии како Аладин, Мечка во големата сина куќа, Новите авантури на Вини Пу, принцезата Гвеневер и јавачите на скапоцените камења, Хероите на Хиглитаун (како г. Мустаќи) и повеќе.

Семејство[уреди | уреди извор]

Смедиус е мајка на гласовните глумци Емил Смедиус и Матилда Смедиус.

Наводи[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. „Annica Smedius“. IMDb. Посетено на 20 March 2019.