Андреј Коротаев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Андреј Коротаев
Андреј Коротаев, 2008
Роден(а)17 февруари 1961
Москва, Русија
ЖивеалиштеРусија, Египет, САД
ДржавјанствоРусија
Полињаматематика, историја
УстановиМосковски државен универзитет Ломоносов
Руската академија на науките
Институт за напредни студии
ОбразованиеМосковски државен универзитет Ломоносов
Познат поТеорија на општествениот развој

Андреј Коротаев (Андрей Витальевич Коротаев, роден 1961) — руски антрополог, економски историчар и социолог, со голем придонес кон теоријата светски системи, крос-културални студии, блиско-источните историја и големата историј.[1] Виш научен професор на Институтот за ориентални студии на Руската академија на науките. Тој е исто така познат за неговиот придонес во теоријата на општествениот развој.[2] Главните негови интереси се областа на националната безбедност и стратегија, демократизацијата и економија на земјите во развој, културните фактори кои влијаат на светската политика.[3]

Тој исто така, направи значаен научен придонес во следниве области:

  • истражувања на потеклото на исламот;[4]
  • истражувања на долги бранови во глобалната економска динамика.[5]

Библиографија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Korotayev A., Malkov A., Khaltourina D. Introduction to Social Macrodynamics: Compact Macromodels of the World System Growth. Moscow: URSS Publishers, 2006; Korotayev A. V. A Compact Macromodel of World System Evolution // Journal of World-Systems Research 11/1 (2005): 79–93 Архивирано на 6 јули 2009 г.; A Compact Mathematical Model of the World System Economic and Demographic Growth, 1 CE - 1973 CE.
  2. World Religions and Social Evolution of the Old World Oikumene Civilizations: A Cross-cultural Perspective. N.Y.: Edwin Mellen Press, 2004.
  3. Ильин И. В. , Мазур И. И., Чумаков А. Н. (Ред.). Глобалистика. Энциклопедический справочник. М.: Альфа-М, 2012. С. 106.
  4. Origins of Islam: Political-Anthropological and Environmental Context. Acta Orientalia Academiae Scientiarum Hungaricae. 53/3–4 (1999): 243–276
  5. Korotayev, Andrey V., & Tsirel, Sergey V.(2010). A Spectral Analysis of World GDP Dynamics: Kondratieff Waves, Kuznets Swings, Juglar and Kitchin Cycles in Global Economic Development, and the 2008–2009 Economic Crisis. Structure and Dynamics. Vol.4. #1. P.3-57.
  6. URSS.ru - Books on Science - : Korotayev A., Malkov A., Khaltourina D. / Introduction to Social Macrody / Korotayev A., Malkov A., Khaltourina D. / ISBN 5-484-00414-4
  7. URSS.ru - Books on Science - : Korotayev A., Malkov A., Khaltourina D. / Introduction to Social Macrody / Korotayev A., Malkov A., Khaltourina D. / ISBN 5-484-00559-0
  8. URSS.ru - Books on Science - : Korotayev A., Khaltourina D. / Introduction to Social Macrody / Korotayev A., Khaltourina D. / ISBN 5-484-00560-4

Надворешни врски[уреди | уреди извор]