Андокески јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Андокески јазик
Зборуван во: Колумбија
Вкупно говорници: 610 (2000)
Јазично семејство: бора-витото ?
 ano
  Андокески јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=ano ano
Андокески јазик.

Андокески јазикиндијански јазик кој се зборува од стотина припадници на народот андоке и јазикот е во опаѓање. Тој се зборува во северна Јужна Америка.[1]

В0 2000 година биле забележани 610 говорници на овој јазик во Колумбија, од кои 50 биле монолингвални. Јазикот повеќе не се зборува во Перу, туку бил заменет со шпански јазик. Се смета за изолиран јазик, но се поставува тезата дека јазикот припаѓа на групата на бора-витото јазици.

Наводи[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Aschmann, Richard P. (1993). Proto Witotoan. Publications in linguistics (No. 114). Arlington, TX: SIL & the University of Texas at Arlington.
  • Campbell, Lyle. (1997). American Indian languages: The historical linguistics of Native America. New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-509427-1.
  • Gordon, Raymond G., Jr. (Ed.). (2005). Ethnologue: Languages of the world (15th ed.). Dallas, TX: SIL International. ISBN 1-55671-159-X. (Online version: http://www.ethnologue.com).
  • Greenberg, Joseph H. (1987). Language in the Americas. Stanford: Stanford University Press.
  • Kaufman, Terrence. (1994). The native languages of South America. In C. Mosley & R. E. Asher (Eds.), Atlas of the world's languages (pp. 46–76). London: Routledge.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]