Андалузиски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Андалузиски арапски јазик
Зборуван во:
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Андалузиски арапски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Андалузискиот арапски јазик (шпански или маварски арапски јазик) е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик е мртов јазик и се зборувал во Андалузија (ел-Андалус), Пиринејскиот Полуостров. Овој јазик се зборувал од страна на муслиманите-Арапи кои владееле со полуостровот. Но со познатата Реконквиста и истерување на муслиманите од полуостровот, исчезнал и самиот јазик. Андалузискиот арапски јазик помеѓу IX век и XV век постигнувал голем развој и проширување на оние кои го разбирале овој јазик. Се смета дека кон XI век бројот на говорниците на овој јазик дека бил околу 6.000.000. Оваа бројка постепено започнала да опаѓа по преземањето на полуостровот од страна на христијаните. Неофицијално, овој јазик исчезнал во XVII век.