Прејди на содржината

Англо-Саксонско освојување на Британија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Можни патишта на Англо-Саксонската миграција во 5ти/6ти век

Англо-Саксонското освојување на Британија е процес кој го променил јазикот и културата на територијата на Англија од келтска во германска. Германските говорители во Британија, и самите со различно потекло, развиле заеднички културен идентитет како Англо-Саксонци. Овој процес започнал од средината на петтиот до почетокот на седмиот век, по крајот на римското владеење во Британија околу 410 година. Населувањето било проследено со формирање на Хептархија, седум англо-саксонски кралства на југот и истокот на Британија, а подоцна и во остатокот на денешна Англија, и југоистокот на Шкотска.[1]

  1. Lothian in modern Scotland was also anglicised in this period, following the conquest of the British 'kingdom' of Manau Gododdin. It formed part of the Anglian kingdoms of Bernicia and Northumbria, only becoming a part of Scotland as late as 1018, when a recent Scottish annexation was recognised by the English. See: Fry, P.S. and Mitchison, R. (1985) The History of Scotland, Routledge, p. 48