Англиски хоноративи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Серијал Англиска граматика

Англиска граматика

Во англискиот јазик, хоноративот (honorific) е нешто кое се придодава на име, но не се користи на друго место. Примери: Mr, Sir, Mrs, Dr, Master. Ова не е исто што и титула или функција (позиција) која може да се јави без името на лицето, на пр. the President, the Earl, и се поврзува со конкретна улога некаде, на пр. the US President, Financial Director, Earl of Rothesay.

Постојат и многу хоноративни формки кои денес се користат само во класичниот говор, книжевноста, пиесите и некои специјални ситуации. Овие се Your highness, често кон член на кралско семејство. Milord и milady за обраќање кон лорд и неговата сопруга. Your honour сѐ уште се користи, иако во посебни случаи (во САД, за судии и градоначалници на големи градови).

Употреба[уреди | уреди извор]

  • Mr.: mister - за мажи
  • Mrs.: (МФА: /mɪsɪz/ или mɪsɪs) - за жени, мажени и оние кои немааат звање, па тогаш ова се подразбира.
  • Miss: miss - немажена жена.
  • Ms.: (МФА: /mɪz/ или məz) за жена без индикација на брачната состојба.

Поврзано[уреди | уреди извор]