Ангиотензин конвертирачки ензим

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ангиотензин конвертирачки ензим
Идентификатори
EC број 3.4.15.1
CAS број 9015-82-1
Бази на податоци
IntEnz IntEnz view
BRENDA BRENDA entry
ExPASy NiceZyme view
KEGG KEGG entry
MetaCyc metabolic pathway
PRIAM profile
PDB структури RCSB PDB PDBe PDBsum

Ангиотензин конвертирачки ензим познат како АКЕ го претвора ангиотензинот I во ангиотензин II, кој има вазоконстрикторно дејство и со тоа го зголемува крвниот притисок.

Шематски приказ на ренин-ангиотензин-алдостерон системот

Оваа реакција воглавно се одвива во белите дробови, но исто така и во бубрезите. Постојат цела група на лекови, наречени АКЕ инхибитори кои го инхибираат тоа претворање и се користат во терапија на висок крвен притисок.