Ангиотензинскопретворачки ензим

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ангиотензинскопретворачки ензим
Назнаки
EC-број3.4.15.1
CAS-број9015-82-1
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum

Ангиотензинскопретворачки ензим познат како АКЕ го претвора ангиотензинот I во ангиотензин II, кој има вазоконстрикторно дејство и со тоа го зголемува крвниот притисок.

Шематски приказ на ренин-ангиотензин-алдостерон системот

Оваа реакција воглавно се одвива во белите дробови, но исто така и во бубрезите. Постојат цела група на лекови, наречени АКЕ инхибитори кои го инхибираат тоа претворање и се користат во терапија на висок крвен притисок.