Прејди на содржината

Ангиопластика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ангиопластика
Медицинска процедура
Балон-ангиопластика
ICD-9-CM00.6, 36.0 39.50
MeSHD017130

Ангиопластика — едноставна операција која го подобрува протокот на крв до срцето со проширување на артериите. Може да се направи со локална анестезија (да се здрви местото). Во болница се останува само кусо време. Докторот ја проширува артеријата на тој начин што става специјален балон во затнатата артерија. Кога ќе стигне балонот во артеријата, докторот хидраулички ќе го надуе пред да го отстрани. Тоа ја проширува артеријата. Потоа докторот става метално цевче (наречено “стент”) во проширената артерија. Ова цевче останува во артеријата за да ја држи отворена.

http://www.health.nsw.gov.au/mhcs/publication_pdfs/6095/BHC-6095-MAC.pdf Архивирано на 20 август 2008 г. Мултикултурен здравствен комуникативен сервис, Срцеви заболувања - како може лечењето да ви помогне, Нов Јужен Велс, мај 2002.