Прејди на содржината

Ана П. Барос

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ана Паула Барос е американска градежен и еколошки инженер родена во Африка, која моментално е претседател на инженерството на Доналд Бигар Вилет и раководител на одделот за градежништво и инженерство на животната средина на Универзитетот во Илиноис во Урбана-Шампејн[1] и избран член на Американската асоцијација за Напредокот на науката[2] избран член на Американското метеоролошко друштво.[3] Во 2019 година таа била избрана за Националната академија за инженерство[4] за „придонес за разбирање и предвидување на динамиката на врнежите и опасностите од поплави на планинските терени“.[5] Пред да се приклучи на Универзитетот во Илиноис, професорот Барос била професор по градежништво и инженерство на животната средина на Универзитетот Дјук.[6]

Образование[уреди | уреди извор]

Својата диплома за градежно инженерство ја стекнала на Универзитетот во Порто во 1985 година и е магистер по океанско инженерство во 1988 година, по што следело магистер по инженерство на животната средина на ОГИ Факултетот за наука и инженерство во 1990 година, а потоа и доктор на науки. по градежништво и инженерство на животна средина на Универзитетот во Вашингтон во 1993 година.[1]

Истражување[уреди | уреди извор]

Нејзините интереси се хидрологијата и врнежите, како што се ефектот на врнежите врз планините и земјата.[1] Нејзиниот највисок цитиран труд е „Одвојување на ерозијата и врнежите на Хималаите“, кој е референцирана преку 500 пати, според Google Scholar.[7]

Публикации[уреди | уреди извор]

 • Барос, АП; Ходес, ЈЛ; Арулрај, М, Декадална климатска варијабилност и просторна организација на длабока хидролошка суша, Писма за истражување на животната средина, том 12 бр. 10 (2017), стр.104005–104005
 • Арулрај, М; Барос, АП, Откривање и класификација на плитки врнежи со користење на мултифреквентни радарски набљудувања и моделски симулации, Журнал за атмосферска и океанска технологија, том 34 бр. 9 (2017), стр. 1963–1983 година
 • Разбирање на тоа како облаците и маглата на ниско ниво го менуваат дневниот циклус на орографските врнежи со користење на In Situ и сателитски набљудувања, далечинско мерење, том 9 бр. 9 (2017), стр. 920–920
 • Вилсон, А.М.; Барос, AP, Orographic Land-Atmosphere Interactions and the Diurnal Cycle of Low-Level Clouds and Fog, Journal of Hydrometeorology, том 18 бр. 5 (2017), стр.1513–1533
 • Тао, Ј; Барос, АП, Повеќегодишни податоци за атмосферско принудување за хидрлошко моделирање во региони на сложен терен – Методологија и евалуација во доменот на интегрираниот експеримент за врнежи и хидрологија 2014 година, Списание за хидрологија (2017)

Наводи [уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 „Ana P. Barros“. illinois.edu. Посетено на April 9, 2021.
 2. „Three Faculty Elected Fellows AAAS“. duke.edu. November 21, 2017. Посетено на December 20, 2017.
 3. „Fellows“. ametsoc.org. Посетено на December 20, 2017.
 4. „Barros, Tarokh Elected Members of the National Academy of Engineering“. Duke Pratt School of Engineering. Посетено на 19 July 2019.
 5. „National Academy of Engineering“. National Academy of Engineering. Посетено на 19 July 2019.
 6. „Ana Barros“. duke.edu. Посетено на December 20, 2017.
 7. „Ana P Barros“. scholar.google.com. Посетено на December 20, 2017.