Ана Бонџиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ана Бонџиќ

Ана Бонџиќ (Радичевиќ) (1976) е уметник од помладата генерација, која по дипломирањето на Академијата за уметности во Нови Сад, влегла на српската уметничка сцена со веќе воспоставен стил и начин на уметничко изразување во класичните медиуми кои зрачат со свежина.[1] Таа е член на УЛУС и Нишки графички круг. Досега има изложено на околу сто колектививни и седум самостојни изложби во земјава и странство. Учествувала во работата на првата Графичка колонија Сиќево во 2006 година.[2]

Живот[уреди | уреди извор]

Ана Бонџиќ, моминско Радичевиќ, е родена на 14 октомври 1976 година во Ниш, од таткото Миле и мајката Олгица. Таа е во брак со Дејан Бонџиќ, со кој ги има ќерката Ива и синот Тадија.

Основното училиште и средното уметничко училиште „Ѓорѓе Крстиќ“ го посетувала во Ниш. Дипломирала во 2000 година на Академијата за уметности во Нови Сад, во класата на професорите Милан Станојевиќ и Халил Тиквеш. Специјалистичко-магистерските студии ги завршила во 2004 година, во класата на професор Зоран Тодовиќ.[3]

Од 2000 година до 2004 година, работела како асистент-приправник на Академијата за уметности во Нови Сад, Катедрата за графика.

Ана Бонџиќ е член на Нишкиот графички круг од 1995 година и УЛУС од 2001 година. Живее и работи во Ниш.

Уметнички дела[уреди | уреди извор]

Она што импресионира во уметничкото творештво на Ана Бонџиќ е вистинското ликовно образование, завидното професионално ниво и несомнената дарба за совладување на боите и вешто креативно изразување на вистинското и високо уметничко ниво.

За Ана Бонџиќ сликарството е возбудлива мисија во која таа ги искажува сопствените (уметнички) погледи, истовремено надминувајќи многу животни бариери. Преку своите слики, Ана го изразува својот став за животот во многу изострени општествени околности, создавајќи своја сопствена вистина и визија за современиот свет, полн со хаос, кој со својата суровост ја окупира и инспирира во исто време. Ана во своите дела ја изразува минливоста на животот, тоа го прави на суптилен начин, покажувајќи ја убавината на веќе виденото, како на тој начин да ја изразува својата внатрешна љубов кон светот во кој живееме.

Ана Бонџиќ е уметник кој постојано е во потрага по уметност, базирана на аналитичко набљудување на светот околу неа, притоа градејќи специфичен експресивен израз. Овој израз најпрвин е изразен во графиките и цртежите на Ана, а за време на нејзиното уметничко созревање таа постепено се спојува и се поврзува во една целина на графичка форма, „приморајќи ја“ уметницата да создава монументални слики на платно, во кои таа успешно ги спојува своите графички вештини со внатрешно сликање.емоција.

Во текот на креативниот процес, Ана повремено се обидува да внесе нови „реалистични“ елементи во чисти апстрактни мотиви - како еден вид лајт мотив . Така, мотивите се појавуваат во нејзините слики како присутни; врапче, глушец, Брајово писмо (како една од интригантните новитети), знаци од железнички вагони, текст, често хаику.

Гледајќи ги најновите слики на Ана, се добива впечаток дека на моменти; Со Брајова азбука сака да ги направи своите слики достапни за „слепите за комуникација и меѓусебно недоразбирање“, знаци од железнички вагони, ја евоцира сликата за минливоста на животот во тесен простор за живеење, а во исто време ја пренесува убавината на светот и животот во него користејќи текст од хаику поезијата (од три стиха и 17. слогови).

Сликарски чин за Ану Бонџић представља креативну могућност да на безброј начина реализује властите идеје, негујући паралелно и чисту ликовност дела. Истичући свој став да се слика мора разумети, Ана делује на посматрача који не сме остати пасиван, него се мора активно укључити у процес спознаје и пронаћи смисао на који она указује. За Ану Бонџић појам видети једнак је у значењском смислу са појмом разумети.[4]

Награди и награди[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Василије Б. Сујић, Изложба "Мала графика", ГК Београд. Ликовна критика: Између прошлог и будућег
  2. Култура, У: Енциклопедија Ниша, Ниш, 2011.
  3. Ana Bondžić, slike, Арт Магазин инфо Посетено на 23. 5. 2013.
  4. Радмила Костић, О сликама Ане Бинџић, У: Каталогу за самосталну изложбу, „Истина, флоскула“, у галерији Арт55, Ниш, 2013. стр 2
  5. Ниш арт фондација“, Саопштење о наградама; Млади 2009 Nišartfoundation (2010) Архивирано на 7 февруари 2022 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]