Анатолиј Ефрос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Анатолиј Ефрос (1925 - Москва, 12 јануари 1987), познат советски режисер. Неговите режии повеќе од три децении го свртуваа вниманието на публиката како во Советскиот сојуз, така и во земјите во кои гостуваа претставите од БИТЕФ. Во 1985 година во Скопје настапи и ансамблот на театарот „Таганка“ од Москва со три претстави во режија на Ефрос: „На дното“ од Горки, „Вишновата градина“ од Чехов и „Војната нема женско лице“.