Анастасиј I (владетел)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Анастасиј I
Semissis-Anastasius I-sb0007.jpg
Цар на Византија
Роден 430
Дирахиум
Починал 9 јули 518
Константинопол


Анастасиј I (лат.Flavius Anastasius) бил цар на Византија од 491 година се до неговата смрт. Тој бил син на Помпеј од Дирахиум. Неговото управување се карактеризира со засилени напади на барбарските народи од северната страна на реката Дунав, како и една војна со Персија 502 - 505. По негова наредба се подигнати повеќе тврдини, меѓу кои најпознат е Долгиот ѕид (Анастасиев ѕид) со должина околу 100 км, кој го штител Константинопол.