Аналитички центар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Институцијата Брукингс, основана во 1916 година во Вашингтон, Д.

Аналитички центар или тинк-тенк — организација која спроведува истражувања и се ангажира во застапување во области како што се социјална политика, политичка стратегија, економија, војска и технолошки проблеми. Повеќето тинк-тенкови се непрофитни организации, што некои земји како што се САД и Канада се обезбедени со статус на даночно ослободување. Други тинк-тенкови се финансирани од страна на владите, од групи за застапување, или бизниси, или изведуваат приходи од консултации или истражувачка работа во врска со нивните проекти. [1]

Следниве листи на статија се глобално тинк-тенкови во согласност со континентални категории, а потоа и под-категории од страна на земјата во овие области. Овие огласи не се сеопфатни, со оглед на повеќе од 4.500 тинк-тенкови кои постојат ширум светот. Во принцип, овој напис е запознавање на тинк-тенк крајолик, и нуди начин за брзо стигнување до оние на интерес.

Иако терминот "тинк-тенк" потекнува од 1950-тите години, како организации датираат од 19 век. Институтот за одбрана и безбедносни студии (Руси) е основана во 1831 во Лондон. Fabian Society во Британија, датира од 1884 година. Институтот Брукингс започна во Вашингтон во 1916 година.

По 1945 година, бројот на тинк-тенкови се зголеми, како што многу нови помали тинк-тенкови беа формирани да изразат разни прашања и политички агенди. До 1940 година, повеќето тинк тенкови беа познати само по името на институцијата. За време на Втората светска војна, тинк-тенкови беа наведени како " кутии на мозокот ", по сленг терминот за череп. Фразата "тинк-тенк" во времето на војната- Американскиот сленг наведуваше од просториите каде стратезите дискутира за планирање на војната. Терминот тинк-тенк по себе, сепак, првично наведувало од организации кои нуделе воени совети-особено РАНД Корпорацијата, која е основана во 1946 година првично како изданок на Даглас типови на авиони, и која стана независна корпорација во 1948 година.

За повеќето од 20 век, независна јавна политика на тинк-тенкови, кои спроведуваа истражување и обезбедија совети за јавната политика биле организациски феномен кои се најдоа пред сè во САД, со многу помал број во Канада и Западна Европа. Иако тинк-тенковите постоеле во Јапонија за некое време,тие генерално немаа независност, имајќи блиски врски со владини министерства или корпорации. Имаше вистинско зголемувањето на бројот на "тинк-тенкови" во целиот свет, што започна во 1980-тите како резултат на силите на глобализацијата, крајот на Студената војна, како и појавата на транснационални проблеми. Две третини од сите тинк-тенкови кои постојат денес беа воспоставени по 1970 година и повеќе од половина беа воспоставени од 1980 година. [2]

Влијанието на глобализацијата на тинк-тенк движењето е најмногу евидентно во региони како Африка, Источна Европа, Средна Азија, и делови од Југоисточна Азија, каде што постоеше голем напор од страна на меѓународната заедница да даде поддршка за создавање на истражувачки организации на независна јавна политика. Една неодамнешна анкета спроведена од страна на надворешна политика на Институтот за истражување на тинк-тенкови и Програма за граѓански општества ја нагласува значењето на овој напор и документира на фактот дека повеќето од тинк-тенкови во овие региони се формирани во последните 10 години. Денес постојат над 4.500 од овие институции низ целиот свет. Многу од повеќе основаните тинк-тенкови, откако се создадоа за време на Студената војна, се фокусирани на меѓународните односи, безбедносни студии, и надворешна политика. [2]

Видови

Тинк-тенкови(истражувачки центри)се разликуваат од идеолошки перспективи, извори на финансирање, фокусирани на проблеми и потенцијална публика. [3] Некои тинк-тенкови, како што се Фондацијата Херитиџ, која унапредува конзервативни принципи, како и Центарот за американски напредок на прогресивниот фронт, сè повеќе партизански во намена. Други, вклучувајќи го Tellus Институтот кој се фокусира на социјални и еколошки теми, сè повеќе се проблемски ориентирани групи. Сепак други, како на пример Институтот Като, унапредуваат слободарски социјални и економски теории врз основа на идејата на Фридрих вон Хајек за слободни пазари и поединечна слобода.

Извори на финансирање и целните групи воедно ја дефинираат функционирањето на тинк-тенкови. Некои добиваат директна поддршка од владата, додека други се потпираат на приватно лице или корпоративни дарители. Ова секогаш ќе влијае на нивото на академска слобода во рамките на секоја експертска група и на која или што оваа институција и се чувствува потчинета. Финансирањето, исто така, може да се одрази и со тоа што оваа институција сака да влијае; во САД, на пример, "Некои дарители сакаат да влијаат на гласови во Конгресот или обликот на јавното мислење, други пак сакаат сами да се позиционираат или експерти кои ги финансират за вработни места на влада во идното време, додека други сакаат да пробиват специфични области на истражување или образование. "[3]

Новиот тренд, што резултира од глобализацијата, е соработка помеѓу тинк-тенковите низ континентот. На пример, Карнегиевата фондација за меѓународен мир управува канцеларии во Вашингтон, Д.Ц., Пекинг, Бејрут, Брисел и Москва. [3]

Тинк тенковите и Програмата за граѓански општества (TTCSP) на Универзитетот во Пенсилванија годишно ги проценува тинк-тенковите ширум светот во голем број на категории и ги претставува своите наоди во рејтинг индекс " Global Go-To Think Tanks ". [4] Сепак, овој пристап кон проучување и проценка на тинк-тенкови беше критикуван од истражувачи на експертска група како што се Енрике Мендизабал и Горан Булдиоски, директор на тинк-тенк фонд, поддржан од Институтот за Отворено Општество. [5] [6]

Неколку автори истакнале голем број на различни начини на опишување на тинк-тенкови во начинот на кој ги зема предвид регионалните и националните варијации. На пример од Diane Стоун Diane Стоун (2005)

Истражувачки групи за независно граѓанско општество,основани како непрофитни организации-идеолошки препознатливи или не [7]истражувачки институти за приватност сместени во или поврзани со еден универзитет Формирани од влада или државно спонзорирана експертска група Корпоративни создадени или бизнис поврзана експертска група [8] Политичка партија на тинк-тенкови и наследство или лични тинк-тенкови Глобални (или регионални) тинк-тенкови (со некои од горенаведените)

Алтернативно, може да се користат некои од следниве критериуми:

Големина и фокус: на пример, големи и разновидни, големи и специјализирани, мали и специјализирани [9] Еволуција на фаза на развој: на пример, прва фаза (мали), втора (мали до големи, но повеќе комплексни проекти), и третата (поголеми и со политичко влијание) [8] Стратегија, вклучувајќи: извори на финансирање (поединци, корпорации, фондации, дарители / влади, донации, продажба / настани) [9] и бизнис модел (независно истражување, договор за работа, застапување); [10] [11] [12] [13] [14] Рамнотежа помеѓу истражување, консултантски услуги и застапување; изворот на нивните аргументи: идеологија, вредности или интереси; применети, емпириски или синтеза истражување; или теоретска или академско истражување (Стефан Yeo); Начинот на кој истражувачката агенда е развиена-со високи членови на експертска група или од страна на поединечни истражувачи, или од страна на експертска група на нивните основачи; [15]Нивното влијателно приближување и тактика (многу истражувачи, но едната што привлегува внимание потекнува од Abelson [16]) и временски хоризонт за нивните стратегии: долгорочна и краткорочна мобилизација; [9] [12] нивните различни публики на тинк-тенкови (публика како потрошувачи и јавна публика) (повторно, многу автори, но Zufeng [17] обезбедува добра рамка за Кина);. и припадност, која се однесува на прашањето за независност (или автономија), но исто така вклучува и тинк-тенкови со формални и неформални врски со политичките партии, групи на интерес и други политички глумци. [18]

Функционален пристап во Латинска Америка

Истражувањето спроведено од страна на Енрике Мендизабал [19] покажува дека истражувачките центри на Латинска Америка играат разни улоги во зависност од нивното потекло, историски развој и односи со други политички глумци. Во оваа студија, Orazio Bellettini од Групо Faro укажува дека тие: [20] 1. Бараат политичка поддршка за полиси. 2. Озаконување на полиси - Ова беше појасно, во Еквадор, Боливија и Перу. Нови влади во Еквадор и Перу се пристапија кон тинк-тенкови за поддршка за веќе дефинирани политики. Во Боливија, владата предводена од Ево Моралес работи со невладини организации и други истражувачки центри да го стори истото. Меѓутоа, во Чилеански контекст, многу тинк-тенкови во текот на 1990-тите години се појавија за поддршка и одржување на легитимитетот на политиките спроведени во текот на претходната деценија од страна на диктаторот Аугусто Пиноче. 3. Простори за дебата - Во овој случај тинк тенковите служат како огласни одбори за нови политики. Во Чиле, во текот на диктатурата на Пиноче, многу интелектуалци од левото крило и Истражувачите откриле "азил" во тинк-тенкови. Во Еквадор, истражувачките центри се сметаат за простори каде што политичарите може да ги тестираат исправноста на нивните политики и плановите на Владата. 4. Финансиски канали за политички партии или други интересни групи - Во Еквадор и Боливија, германски фондации биле во можност да обезбедат финансиски средства за тинк-тенкови кои работат со одредени политички партии. Овој пристап има обезбедено поддршка на системот како целина, а не поединечните граѓански организации. 5. Експерт кадри за творците на политиката и политичарите - Во Перу по падот на режимот на Фуџимори, а во Чиле по падот на Пиноче, експертска група на персоналот остави да биде дел од новите влади. Во САД, улогата за водење на тинк-тенкови е токму во тоа: домаќин научници за неколку месеци или години, а потоа да ги видите надвор од работа во политиката.

Како експертска група одговара на овие, во голема мера зависи од тоа колку тие работат, нивната идеологија наспроти доказитe за квалификации и од контекстот во кој функционираат (вклучувајќи можности за финансирање, степенот и видот на конкуренцијата со кои се соочуваат, нивниот персонал, итн.)

Овој функционален пристап се обраќа на наследниот предизвик за дефинирање на тинк-тенк. Како Симон Џејмс во потполност истакна во 1998 година, "Разговор за тинк-тенкови ... има тенденција да се заглави во многу тежок проблем за дефинирање на она што ние подразбираме под 'тинк танк'-една вежба која често изродува во залудна семантика. [21] Подобро е (како во Пристап до мрежните функции) за да се опише она што организацијата треба да направи. Тогаш обликот на организацијата треба да следи и да овозможи тоа да се случи. Следнава рамка (заснован на описот на Стивен Yeo за тинк-тенкови-начин на работа ") е опишан во блогот на Енрике Мендизабал "onthinktanks":

Прво, тинк-тенкови можат да работат во или врз нивното финансирање на еден или повеќе начини, вклучувајќи: [22]

1. Независно истражување: ова ќе биде работа со основни или флексибилно финансирање кој им овозможува на истражувачите слобода да ги изберат нивните истражувачки прашања и метод. Тоа може да биде долгорочна и да се фокусира на "големи идеи" без важност на директна политика. Од друга страна, тоа би можело да се фокусира на еден клучен политички проблем кој бара темелно истражување и акциони инвестиции. 2. Консултантски: ова ќе биде работа преку комисии со конкретни клиенти и решавање на една или две клучни прашања. Консултации често реагираат на постоечка агенда. 3. Влијание / застапување: ова би било работа преку комуникации, развој на капацитет, вмрежување, кампањи, лобирања, итн.Тоа е најверојатно да се заснова на истражување засновано на докази кои произлегуваат од независни истражувања или консултации.

Второ, тинк-тенкови можат да ја засноваат својата работа или аргументи на:

1. Идеологија, вредности и интереси 2. Применета, емпириски или синтеза истражување 3. Теоретско или академско истражување

Според Националниот институт за истражување унапредување, јапонски тинк-тенк, тинк-тенкови се "еден од главните глумци на политиката во демократските општества ..., уверувајќи едно плуралистичко, отворено и отчетен процес на анализа на политиките, истражувања, донесување одлуки и проценка ". [23] една студија во почетокот на 2009 година пронајдени вкупно 5465 тинк-тенкови во светот. Од тој број, 1777 биле засновани во САД, а околу 350 во Вашингтон. [24]

Азиските тинк-тенкови

Република Кореја (Јужна Кореја)

Во Кореја, Националниот истражувачки совет за економија, хуманистички и општествени науки (NRCS) е јавна установа, која ги поддржаа 23 поврзани истражувачки институти во нивната потрага за да се постигне ефикасно управување и подобрување на нивните истражувања за животната средина во рамките на премиерот. Таа беше основана со цел поддршка и поттикнување на истражувачки институти во областа на економијата и општествена наука и систематски да врши надзор во нивните придонеси за производство на висококвалитетно истражување на национална политика и развој на индустрија за конкретни сознанија.NRCS беше реорганизирана во 2005 година преку спојувањето на Советот на Кореја- институти за економски и социјални истражувања и истражувачки совет на Кореја за хуманистички и општествени науки основана во 1999 година,одделно.

Центарот за слободни претпријатија (Кореја) е слободен пазар на истражувачки центри кој се наоѓа во Сеул, Јужна Кореја, со страници на англиски јазик и корејски.

Бангладеш

Во НР на Бангладеш голем број на тинк-тенкови работат за надворешната политика и безбедносните прашања. Повеќето од нив се со седиште во Дака. Центарот за меѓународни односи [29] е еден од нив. Таа е основана од страна на д-р Ataur Рахман Кан, професор по меѓународни односи во Jahagirnagar универзитет. [30] Таа е сега вклучена со Одделот за меѓународни односи, Jahangirnagar универзитет. [30]

Кина

Во НР Кина голем број на тинк-тенкови се спонзорирани од владини агенции, како и за развој на центар за истражување на Државниот совет, [31], но уште ја задржи доволно не-официјален статус да биде во можност да предложи и дебатира идеите подетално слободно. Најголем дел од вистинската дипломатија меѓу Кина и САД презела форма на академската размена помеѓу членовите на тинк-тенкови. [Се бара извор] Во јануари 2012 година, првиот не-официјален тинк-тенк во Кина, Јужна невладина тинк-тенк , е основана во провинцијата Guang-Донг.

Хонгконг

Во Хонгконг, тие први тинк-тенкови основани во доцните 1980-ти и раните 1990-ти се фокусира на политички развој, вклучувајќи ги и првите директни избори за членови на Законодавниот совет во 1991 година и политичката рамка на "една земја, два система" се манифестира во кинеско-британската заедничка декларација . По трансферот на суверенитетот на Кина во 1997 година, сè повеќе и повеќе тинк тенковите беа воспоставени од страна на разни групи на интелектуалци и професионалци. Тие имаат различни мисии и цели,вклучувајќи промовирање за граѓанско образование; друштво за истражување на економски,социјални и политички политики; промовирање на "запознавање на јавноста и учество во политичкиот, економскиот и социјалниот развој на на Хонгконг, Специјалниот административен регион".

Индија

Индија го има третиот најголем број на тинк-тенкови во светот. [32] Многу од нив се со седиште во Њу Делхи, и неколку се спонзорирани од владата. Голем број од овие работат за надворешната политика и безбедносни прашања. Постојат неколку тинк-тенкови, како центар за граѓанско општество, кои промовираат либерални, социјални и економски идеи и други како на Rakshak Фондацијата, кои ги поттикнуваат студентите да направат емпириски истражувања и да добијат искуство од прва рака за прашања од јавната политика. Друг пример е Vivekananda Меѓународната фондација.

Исламска Република на Иран

Неколку организации основани во на Иран уште од доцните 1990-ти понудат уникатна мешавина на интердисциплинарни истражувања. Нивните фокусира биле за обезбедуваат социјални менаџери и политики. Andishkadeh Yaghin (CBSDA), Atinegaar тинк-тенк, Нано здравство тинк-тенк, ASEF тинк-тенк, Seywan институт, и Шариф тинк-тенк и политехника тинк-тенк се некои познати тинк-тенкови во овој регион. Тинк-тенк се нарекува "Andishkadeh" во Персискиот јазик.

Малезија

Повеќето Малезија тинк тенковите се владини или политичка партија поврзани. Тие се фокусираат на одбрана, politicsm и политики. Значајни оние вклучуваат на Институтот за стратегиски и меѓународни студии (ISIS), Малезија стратегиски истражувања центар (MSRC), Меѓународниот институт за напредни исламски студии (ИАИС) Малезија, Институт за демократија и економски прашања (идеи) и Институтот за поморска Малезија (МИМА) . ИДЕИ е првата политика на Малезија ориентирана класична либерална тинк-тенк.

Пакистан

Tинк тенковите на Пакистан, главно се вртат околу внатрешната политика, странските безбедносни прашања, и регионалната гео-политика. Повеќето од овие се центрирани околу главниот град, Исламабад, и се основани од страна на поранешни воени и разузнавачки персонал. Неодамна, институти, како што се Националниот универзитет на науки и технологии,започнаа да создаваат индустриски врски за создавање на тинк-тенкови,фокусирани на прашања за индустриски и економски раст.

Другите тинк тенкови се на интерес на религија и како неговото влијание може да порасне во една веќе верска земја. Овие се центрирани низ целата земја и функсионираат под капата на мамут Џамаат-е-Ислами со седиште во Лахор и има огромно глобално влијание, достиг и почит кај повеќе традиционални муслимани. Сепак Jamat-от е политичка партија, и здружувања со реномирани тинк тенкови во Пакистан се нејасни.

Постојат неколку други тинк тенкови, како што се оние во врска со состојбата на образованието во земјата, кои држат многу поранешни или сегашни едукатори. Исто така постојат и тинк тенкови во врска со човековите права, правата на жените, работничките права, правда, градски развој, културно наследство заштита и заштита на животната средина, сите на чело со градска населба на земјата, живеење на образована елита, од кои повеќето проучувале или работеле во странство. Останува вакуум за поранешниот висок пласман на владини претставници и членови на партијата да придонесат за тинк-тенк и политичко застапување во овие области.

Некои значајни пакистански тинк тенкови се Институтот за политички студии, Институт за меѓународни работи и Корпоративно Советодавниот Совет (NUST) во Пакистан.

Повеќето од нив се познати на пошироката јавност преку семинари и написи во дневните весници, или спроведување на работилници и предавања во колеџи и универзитети.

Република на Филипините Институтот за стратешки и развојни студии (ISDS Филипини) е независна непрофитна, истражување за политика и институција за застапување,која е исто така вклучена во активности за обука во соработка со други институции за обука во земјата и странство. Таа е основана од страна на група на научници од Универзитетот на Филипините-Diliman,во април 1991 година. Таа е основана како одговор на потребата за постојана евалуација и толкување на промените во внатрешните работи во национални и меѓународни односи со сериозни меѓународни, регионални, национални аналитичари. Таа беше насочена и кон одговори на потребата да им се обезбеди на академиците место за истражување за да се збогати наставата и да се обезбедат влезови за создавање на политиките. [33]

PIPVTR е независна, не-акции, непрофитна, невладина истражувачка организација,официјално регистрирана во Комисијата за хартии од вредност (КХВ) на 29 ноември 2007 година како Институтот за истражување на политичко насилство и тероризам на Филипините. Таа беше прв конципирана во септември 2005 година од група на експерти, академици и експерти, кои ја согледа потребата да се воспостави центар во Филипини посветен на проучување на политичко насилство и тероризам и нивните импликации за мир и безбедност. [34]

Тинк-тенковите во Филипини може генерално да се категоризираат во однос на нивните врски со националната влада. Неколку беа поставени од страна на Филипинската Влада за одредена цел за обезбедување на истражувачки влез во процесот на создавање политика. [35]

Шри Ланка

Шри Ланка има голем број на тинк-тенкови, кои се во форма на владини, невладини и корпоративни организации. Неодамна, Министерството за надворешни работи на Шри Ланка (порано позната како Министерството за надворешни работи), основаше една "надворешна политика на истражувачки центри" за да се олесни професионално напредување на надворешната политика на земјата и извршувањето на нејзините надворешни работи.Структурата на владините истражувачки центри во Шри Ланка е структурирана со помош на многу академици и интелектуалци поврзани со владата.

Институтот за меѓународни односи и стратешки студии на Lakshman Kadirgamar е регионално реномиран политички-студии институт кој е често нарекуван како тинк-тенк. Институтот за политички студии во Коломбо е уште едно планирање на политиката однесуваат што се однесува до истражувачки центри. Меѓународниот центар за етнички студии (се наоѓа и во Коломбо и Kandy) е уште едно истражување поврзани со тинк-тенк. Постојат неколку други фокус-истражувачки институти низ државата кои би можела да се нарекуваат тинк-тенкови, како на пример Марга Институтот на Шри Ланка.

Други тинк-тенкови во Шри Ланка се Исламски истражувачки центар и Шри Ланка тинк-тенк - Велика Британија. Многу приватни и државни универзитети во Шри Ланка имаат истражувања поврзани со тинк-тенкови.

Европски истражувачки центри

Белгија

Брисел е домаќин на повеќето од европските институции, па оттука и голем број на меѓународни истражувачки центри се засновани таму. Меѓу нив постои Центарот за европски политички студии (CEPS), Bruegel, Институтот за глобално владеење(GGI), Европскиот политички центар (ЕПЦ), ThinkYoung, Пријатели на Европа, Лисабонскиот совет, Европскиот центар за меѓународна политичка економија (ECIPE), и Центарот за нова Европа (CNE). Центарот за економски истражувања (CEPR), иако со седиште во Лондон, е мрежа на истражувачи засновани ширум Европа која активно придонесува кон европските политички дебати.

Бугарија

Бугарија има голем број на истражувачки центри за обезбедување експертиза и обликување на политики. Најактивни се:

Институт за модерна политика - фокусирана на законодавството и парламентарно однесување од човековите права и перспектива на добро владеење; Центар за проучување на демократијата - работи на анти-корупцијата и прашања за судските реформи; Институт за пазарна економија - буџет и макроекономија.

Хрватска

Во Хрватска, Институтот за иновации е невладина организација со мисија за развој на иновативен потенцијал со промовирање на креативност, иновативност, невообичаени размислувања и преиспитување на постојните догми. Таа има за цел промена на култура што е фокусирана на редистрибуција на вредноста да биде фокусиранз за создавање на вредност. Клучните целни сегменти вклучуваат: менаџери, претприемачи, творци на политиката, академици и студенти.

Чешка

Здружението за меѓународни односи е водечки чешки истражувачки центар, специјализирана во областа на меѓународната политика и дипломатија. Таа се фокусира на три области: образование (со најголем образовен проект во Средна Европа, Студентскиот Самит во Прага), истражувања (на својот Истражувачки центар) и меѓународна интероперативност (моментално во Белорусија и во други земји) [36].

Финска

Финска има неколку мали истражувачки центри, кои обезбедуваат стручност во многу специфични области. Vasemmistofoorumi ја испитува иднината на левичарство, OK Do е социјално-ориентирана дизајн на размислување организација, Demos Helsinki е тинк-тенк која истражува идно општество и, Култура за управување со кризи е истражувачки центар на политички уметници.

Покрај специфични независни тинк-тенкови, најголемите политички партии имаат свои тинк-тенк организации. Ова главно се должи на поддршка која се доделува од страна на државата за таква активност. [Од кого?] Корпоративниот свет ги фокусираше своите напори на централнита претставничка организација- Конфедерацијата на фински индустрии, која делува како тинк-тенк во прилог на преговарачки плати со Работнички синдикати. Покрај тоа, тука е и финскиот Бизнис и политика Форум (Elinkeinoelämän valtuuskunta, Ева). Земјоделски и регионални интереси, поврзани со централната унија на земјоделски производители и сопственици на шума (Maa-ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, МТК) и Партијата на центарот, се истражени од Pellervo економски истражувања (Pellervon taloustutkimus, ПТТ). Централната Организација на фински синдикати (Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö, Sak) и Социјалдемократската партија се поврзани со Институтот за труд за економски истражувања (Palkansaajien tutkimuslaitos, Португалија). Секој од овие организации често објавува предвидувања во врска со националната економија.

Франција

Францускиот институт за меѓународни односи (ИФРИ) е основана во 1979 година и е трета најстара експертска група од Западна Европа, по Chatam House (Велика Британија, 1920) и во Стокхолм Меѓународниот мировен истражувачки институт (Шведска, 1960). Основните цели на ФИМО се да се развие применето истражување во областа на јавната политика во врска со меѓународните прашања, и да се поттикне интерактивен и конструктивен дијалог помеѓу истражувачите, професионалци, и водачи на мислењето.

Германија

Во Германија сите од главните партии се лабаво поврзани со истражувачки фондации кои играат некаква улога во обликувањето на политиката, но генерално повеќе незаинтересирана улога за обезбедување истражување на поддршка на политиката отколку експлицитно предлагање на политиката. Тука се вклучени Фридрих-Еберт-Штифтунг (подреден во Социјал Демократска Партија), Фондацијата Конрад Аденауер-Еберт (подреден во Христијанско-демократската унија), Ханс-Seidel Еберт (подреден во Христијанско социјалната унија),Хајнрих-Boll Еберт (усогласен со партијата на Зелените), Фридрих Науман фондацијата (подреден со Слободна демократска партија) и Роза Луксембург Фондацијата (усогласена со Die Linke). Германскиот институт за меѓународни и безбедносни прашања е познат пример на германската тинк-тенк надворешна политика. Истражувачки центар на Атлантската заедница е пример за независна, непартиска и непрофитна организација формирана како заеднички проект на Atlantische иницијатива eV и Атлантската Инициатива САД.

Грција

Во Грција постојат многу тинк-тенкови, [37] исто така наречени истражувачки организации или институт

Италија

Институтот-Бруно Леони Фондацијата Ени Енрико Maтеи Идна Италија Иститутот за интернационални односи Институтот Венеција

Холандија

Сите поголеми политички партии во Холандија имаат истражувачки фондации спонзорирана од државата кои играат улога во обликувањето на политика. Холандската влада, исто така, има своја истражувачки центар: Научниот совет за владината политика. Еден од најстарите тинк-тенкови во Холандија е транснационалниот Институтот во Амстердам (1974).

Полска

Постои голем извор на тинк-тенкови во Полска; сепак ниту еден од нив се издвојува . Најстариот истражувачки центар,поддржан од државата е Полскиот Институт за меѓународни работи (PISM), основана во 1947 година. Вториот најважен истражувачки центар поддржан од државата е Центарот за источни студии (OSW), која е специјализирана во пост-комунистички простор. Меѓу приватните тинк-тенкови најважни се: Центарот за социјални и економски истражувања (CASE) економската политика, Касимир Пуласки Фондацијата за надворешна политика, demosEUROPA прашањата на ЕУ, Институтот за односи со јавност (ISP) за социјална политика, центарот за меѓународни работи (CSM) и Sobieski институт.

Португалија

Contraditório истражувачки центар е основана во 2008 година. Contraditório е непрофитна, независна и непартиска тинк-тенк.

Романија

Најголемиот дека Романија е резервоарот е Романското академско друштво (SAR), која беше основана во 1996 година.

Русија

Руските тинк-тенкови го доживеале стрмиот пад во текот на изминатите пет години. [Кога?] Тинк-тенкови во рамките на Советскиот Сојуз, аналогно на нивните американски колеги, се зголемија за да играат значајна улога во стратешките формирање на политика. За време на ерата на гласност, која почна од страна на советскиот водач Михаил Горбачов и продолжи со рускиот претседател Борис Елцин, јавни тинк-тенкови и политички организации биле подложени на кратко цутење. Меѓутоа, како што економските проблеми интензивира под Елцин, и политичкиот притисок врз jавни организации се зголеми под претседателот Владимир Путин, повеќето од руски тинк-тенкови се исушија, додека оние кои стоеја поблиску до Кремљ виделе последна преродба.

Шпанија

Во Шпанија,истражувачките центри се постепено го зголемуваат јавниот профил. Сега постојат најмалку 30 тинк-тенкови во земјата. Еден од највлијателните шпански тинк-тенкови е Elcano Кралскиот институтот, создаден во 2001 година по примерот на Кралскиот институт за меѓународни односи (Чатам хаус) во Велика Британија, иако тоа е тесно поврзано со (и добива средства од) социјалистичката влада на власт. Повеќе независни, но јасно на лево на политичкиот спектар се Истражувачкиот центар за меѓународни односи и развој (CIDOB) основана во 1973 година,и Фондацијата за меѓународни односи и надворешен дијалог (FRIDE), основана во 1999 година од страна на Диего Идалго и главната движечка сила зад проекти како што се Клубот де Мадрид, група на демократските поранешни шефови на држави и влади, или шпански издание на надворешната политика. Поранешниот премиер Хозе Марија Азнар претседава со Фпндацијата за анализа и општествени науки (FAES), политички институт кој е поврзан со конзервативната Народна партија (НП). Исто така, поврзани со НП е Групата за стратешки студии (Gees), кој е познат по својата одбрана и безбедност поврзани со истражување и анализа. Од своја страна, Фондацијата Alternativas е независна, но блиску до идеите на левото крило. Шпанската Социјалистичка партија (PSOE)) има создадено нов истражувачки центар наречен Фондација на идеи. Повеќе специјализирани тинк-тенкови, исто така, се појавија во Шпанија во текот на изминатите 10 години, како и форум на идните трендови од Bankinter Фондацијата, уникатен истражувачки центар во Европа, кој се фокусираше на откривање на социјални, економски, научни и технолошки трендови и анализирање на нивните можни примена и влијание врз тековните бизнис модели.

Шведска

Двете најголеми истражувачки центри во Шведска се либерално ориентираната Тимбро и централнолевичарски ориентирана Агора. Другите се Sektor3, СНС, тинк-тенк за труд (социјалдемократски ориентирани), Civitas (Христијанско-демократската ориентирани) и Cogito (зелено ориентирани).

Турција

Турските тинк-тенкови се релативно нови. Многу од нив се сестринска организации на политичка партија или една компанија. Универзитетските тинк-тенкови не се типични тинк-тенкови. Повеќето турски тинк-тенкови понудат истражувања и идеи, но сепак играат мала улога во создавањето на политиката во споредба со американските тинк-тенкови. Постојат најмалку 20 тинк-тенкови во земјата. Еден од највлијателните и најстарите турски тинк-тенкови е организацијата за Меѓународни стратегиски истражувања (USAK).

Украина

Razumkov центар

Обединетото Кралство

Во Британија,истражувачките центри играат слична улога како во САД, во обид да создаваат политика, и секако постои некаква соработка помеѓу британскиот и американските тинк-тенкови. На пример, истражувачкиот центар со седиште во Лондон -Четам Хаус и Советот за надворешни односи беа зачнати на Париската мировна конференција, 1919 и останаа сестрински организации.

САД тинк-тенкови

Првата американска тинк-тенк беше институцијата Брукингс, основана во 1916 година како и Институтот за истражување спроведено од владата (IGR), со мисија да стане "прва приватна организација посветена на анализирање на прашања од јавната политика на национално ниво." [38] Воздухопловните сила ја воспостави РАНД Корпорацијата во 1946 година да размислуваат за моќта на воздухот.

Во 1971 година Луис Ф Пауел помладиот ги повика конзервативците да ја заземат командата на јавниот дискурс со "финансирање на тинк-тенкови, преобликување на мас-медиумите и барајќи влијание на универзитетите и во судството." [39] Во следните децении конзервативната политика некогаш се сметаа надвор од политичката тенденција како што се укинување на социјалната помош, приватизацијата на социјална безбедност, дерегулирање банкарство, прегрнување на превентивна војна – сите овие беа земени сериозно, а понекогаш и премина во закон, благодарение на работата на Хувер институцијата, Фондацијата Херитиџ, американскиот Enterprise Institute и помали центри. [40] [41]

Тинк-тенкови помогна за форма и на странската и домашната политика. Тие добиваат финансирање од приватни дарители, и членови на приватни организации. Тинк-тенковите може да се чувствуваат послободни да предлагаат и да дебатираат за контроверзни идеи од луѓето во рамките на владата. Либералните медиуми watchgroup Праведност и точност во известување (FAIR) ги идентификувала првите 25 тинк-тенкови од страна на медиумските цитати, истакнувајќи дека од 2006-2007 бројот на цитати се намали за 17%. [42] FAIR извештајот открива идеолошки дефект на цитати : 37% конзервативни, 47% центристички, а 16% либерални. Нивните податоци покажуваат дека најцитирана тинк-тенк беше институцијата Брукингс, по што следи Советот за надворешни односи, американскиот Enterprise Institute, Фондацијата Херитиџ, и Центарот за стратегиски и меѓународни студии. База на податоци на статии објавени од страна на овие организации може да се најдат тука: The Think Bank.

Истражувачки центри од страна на владата

Владини тинк-тенкови се исто така важни во САД, особено во сферата на безбедноста и одбраната. Тука спаѓаат Институтот за национални стратегиски студии, Институтот за внатрешна безбедност студии, и Центарот за технологија и национална политика за безбедност, Националниот универзитет за одбрана; Центарот за морнарица Warfare студии во Поморскиот воен колеџ и Институт за стратегиски студии во САД колеџ за воена армија.

Владините фондови, во целост или делумно, со активности на околу 30 итражувања и центри за развој (FFRDCs). FFRDCs, се единствени независни непрофитни субјекти спонзорирани и финансирана од страна на американската влада за да се исполнат одредени долгорочни технички потреби, кои не можат да бидат исполнети од страна на било која друга една организација. FFRDCs обично им помога на владините агенции со научни истражувања и анализи, системи за развој, како и системи за стекнување. Тие ја донесуваат експертизата и перспективата на владата, индустријата и академијата за решавање на комплексни технички проблеми. Овие FFRDCs вклучуваат РАНД Корпорација,MITRE Корпорацијата, Институтот за одбранбени анализи, Воздухопловната корпорација, МИТ Линколн лабораторија, како и други организации кои поддржуваат различни сектори во рамките на Владата на САД.

Слични на погоре квазивладини организации се Сојузни Советодавни комитети. Овие групи, понекогаш се нарекува комисии, се форма на истражувачки центар посветен на советување на американски претседатели или извршната власт. Тие обично се фокусираат на одредена проблематика, и како таква, може да се сметаат за слични со посебни интересни групи. Сепак, за разлика од посебен интерес групи овие комитети се под некои надзор регулатива и се бара да поднесат формална евиденција на располагање за јавноста. Приближно 1.000 вакви советодавни комитети се опишани во FACA пребарување на податоци.

Други земји

Азербејџан

Според истражувањето направено од страна на Универзитетот во Пенсилванија, постојат вкупно 12 тинк-тенкови во Азербејџан.

Центарот за економски и социјален развој, или CESD; во азербејџански, Азербејџан, İqtisadi повеќе, и Sosial İnkişaf Mərkəzi (İSİM) е азербејџански тинк-тенк, непрофитна организација. невладина организација со седиште во Баку, Азербејџан. Центарот е основан во 2005 година.

CESD се фокусира на политика за застапување и реформи, и се вклучени во политиката за истражување и градење на капацитети. CESD вработува водечки истражувачи истакнати во своите области и ужива широка регионална и меѓународна мрежа. CESD е воспоставен за да промовира истражување во домашните и регионалните економски и социјални проблематики, застапување кон реформи и зајакнување на капацитети со цел позитивно да влијаат на создавањето на политиките и подобрување на учество.

CESD е рангиран како еден од најдобрите тинк-тенкови во светот од страна на Универзитетот во Пенсилванија [4] Според рангирањето на Универзитетот во Пенсилванија - резултатот од истражувањата на 1500 научници и оценка на рецензија - Центарот за економски и социјален развој (CESD ) е еден од првите 25 тинк-тенкови во Централна и Источна Европа, вклучувајќи и CIS . CESD е само едниот истражувачки центар од Кавказ и Средна Азија вклучена во врвот на рангирање на тинк-тенкови.CESD е, исто така, рангиран како еден од првите 25 тинк танкови за домашна економска политика во светот. Само CESD (рангирана на место 19) и Центарот за економски и социјални истражувања (CASE), (Полска, место 21) беа вклучени во листата од земјите од Централна и Источна Европа и ЗНД.

Стопанската Истражувачки центар за енергетика (РКЕ) е политичко-истражување, непрофитна тинк-тенк основана во 1999 година со мисија да олесни одржлив економски развој и добро владеење во новиот јавен менаџментскиот систем во Азербејџан. Таа се обидува да го направи ова со градење поволни интеракции меѓу јавниот, приватниот и граѓанско општестцо и работа со различни мрежи и во локалните (EITI НВО Коалицијата, Националната Буџет Група, Јавна Коалиција против сиромаштијата и сл) и на меѓународно ниво (PWYP, ИБП, ENTO, АЛДА, PASOS, СТО НВО Мрежа итн.)

Центар за стратегиски студии во рамки на претседателот на Азербејџан.

Австралија

Повеќето австралиски тинк-тенкови се засноваат на универзитетите [43] - на пример, Мелбурн Институтот - или се владини финансирани - на пример, Комисијата за продуктивноста или CSIRO.

Исто така, постојат околу 20-30 "независни" австралиски тинк-тенкови, кои се финансирани од страна на приватни извори. Најпознатите од овие тинк-тенкови играат многу повеќе ограничена улога во австралиската јавност и бизнис создавање политики отколку во САД. Сепак, во изминатата деценија бројот на тинк-тенкови значително се зголеми.

Истакнати австралиски конзервативни тинк-тенкови го вклучуваат Центарот за независни студии во Сиднеј и Институтот за истражување на јавните работи. Познатите левичарски австралиски тинк-тенкови вклучуваат Per Capita, Австралискиот институт, Lowy институтот и Центарот за развој на политики. Во последниве години се појавија тинк тенкови регионално засновани на независна и непартиска тинк-тенкови.

Бразил

Бразил е домаќин на про-пазар независни тинк-тенкови кои работат на јавни политики. Меѓу нив е Instituto Liberdade, Универзитетот со седиште во центарот на Tecnopuc во внатрешноста на Pontifícia,Universidade Católica do Rio Grande do Sul, кој се наоѓа во Јужниот регион на земјата, во градот Порто Алегре. Instituto Liberdade е меѓу Топ 40 тинк-тенкови во Латинска Америка и Карибите во согласност со Индекс на 2009 Global Go To Think Tanks 44 извештај од тинк-тенкови од Универзитетот во Пенсилванија и Програма за граѓански општества (TTCSP).

Канада

Канада има многу тинк-тенкови (наведени не во некој особен ред). Секој има свои одредени подрачја на интерес со одредени преклопувања:

Атлантик Институтот за истражување на пазарот Азија Пацифик Фондацијата на Канада француско-канадски истражувачки центар Cardus C.D Howe Институтот центар за меѓународно управување на иновации Конференцијата за одбрана на здруженија Конференциски одбор на Канада Caledon Институтот за социјална политика Советот на Канаѓаните Западна Фондација на Канада Фрејзер Институтот Фронтиер Центар за јавна политика Канадски Центар за политички Алтернативи Институт за јавна Економија Канадскиот совет за социјален развој Институт за истражување на јавната политика Канадски форум за истражување на вработеноста Меѓународниот институт за одржлив развој Канадскиот институт за напредно истражување Mowat Центар за Политика за иновации Институтот Север-Југ Канадски Меѓународен совет Институтот за паркови Канадски труд и Бизнис Центар Pembina Институтот Форум за јавна политика Канадска фондација за данок Западен Центар за економски истражувања Центар за трговија и право

Гана

Првиот претседател на Гана, д-р Kwame Nkrumah, формирал различни тинк-тенкови поддржани од државата во 1960-тите. Од 1990-тите години, различни истражувачки центри никна во Африка воспоставени со академици, кои сакале да влијаат на јавната политика во Гана.

Еден таков тинк-тенк беше Институтот за економски прашања во Гана, кој беше основан во 1989 година кога земјата беше управувана од Привремениот Национален совет за одбрана. IEA презема и објавува истражување на ниво на економски и прашањата поврзани со управувањето со кои се соочува Гана и Суб-Сахарна Африка. Исто така беше вклучена во достигнувањето на политички партии заедно да се вклучат во дијалог. Особено таа има организирано претседателски дебати на сите годишни избори од Гана претседателските избори, 1996 година.

Израел

Постојат многу тинк-тенк тимови во Израел [45]

Neaman Институтот Reut Институтот Ерусалим Центарот за јавни односи Adva Центар за социјална политика Израел Институтот за демократија Институтот за студии на национална безбедност Ерусалим Институтот за Израелски студии Маерс-JDC-Brookdale Институтот Taub Центар за социјална политика студии во Израел Ван Leer Ерусалим Институтот Група AIX-заеднички палестинско-израелски-Меѓународна економска Работна група Floersheimer студии на Хебрејскиот универзитет во Ерусалим Хари Труман Истражувачкиот институт за унапредување на мирот, на Хебрејскиот универзитет во Ерусалим Меѓународен институт за борба против тероризмот - ИДЦ Herziliya Израел Центарот за истражување од Трет сектор, Универзитетот Бен Гурион во Негев Израел Палестина Центарот за истражување и информирање Milken Институтот Моше Дајан Центарот за Блискиот Исток и африкански студии, Универзитетот во Тел Авив Шалом Хартман Институтот The Begin -Садат центар - Бар Илан Универзитетот Центарот за проучување на филантропија на Израел, во Хебрејскиот универзитет во Ерусалим Институтот за напредни студии на Хебрејскиот универзитет во Ерусалим Еврејскиот Арапски центар (JAC), Универзитетот во Хаифа Институт за политика на еврејскиот народ (JPPI) Морис Фолк Институтот за економски истражувања во Израел, Хебрејскиот универзитет Shalem Центарот

Јамајка

Институтот за планирање на Јамајка е агенција од Канцеларијата на премиерот која е "посветена на водечките компании за процесот на формулирање на политиката на економските и социјалните прашања и надворешна соработка за да се постигне одржлив развој".

Мароко

Амадеус Институтот е независна истражувачки центар на Мароко, која е основана во 2008 година и со седиште во Рабат. Тој дејствува како лабораторија на идеи, на платформа на бура на идеи, и творец на дебати. Тоа придонесува за Мароко и Maghreban јавна дебата. Таа, исто така делува како Гласот на Јужна да ја комуницира својата визија и се однесува на глобално ниво. Амадеус Институтот има двојна улога: анализа и создавање на дебати. Тој работи како лабораторија на идеи и уникатен творец на дебати. Тој е во исто време центар на размислување, дијалог исказ и консултантски услуги, но исто така и платформа за размена, состаноци и север-југ и југо-Јужна соработка. [46]

Mazagan InstituteMazagan Институтот го помага развојот на интеркултурниот дијалог, зближувајќи ги луѓето преку културата и развојот на културните активности врз основа на разновидноста на дисциплини, тематски пристапи, акционери, форми, публика, и места за достигнување во промовирање на младинското учество во проекти поврзани со урбаната култура и социјалниот развој ... Да се разбуди во нив поимот за државјанство и социјална интеграција ... концепција на културата за кои Институтот Mazagan се ангажира и се залага. Според Marianne Република [47] AMAQUEN е еден од водечките тинк-тенкови во светот. Навистина, AMAQUEN основана во 2003 година, е еден од највлијателните здруженија во областа на образованието преку своите публикации (извештаи и меѓународното научно списание "квалитет во образованието") и меѓународни настани (CIMQUSEF).

Мексико

IMCO [48] - Мексиканскиот Институтот за конкурентност Instituto Mexicano para la Competitividad A.C.)е тинк-тенк кој се фокусира за истражување и решенија нјавната политика. IMCO беше создадена во 2004 година со цел да промовира јавни политики за зголемување на конкурентноста дефинирана како капацитет на една земја да се привлече и задржи инвестици и талент. IMCO редовно презема проекти со разни меѓународни организации како што се Светската банка и нејзината извештај за Водење бизнис, ОЕЦД и Интер американската банка за развој (IADB).

Фондација Етос е непрофитна, не партизанска тинк-тенк, посветена на прашања за анализа на релативност на Мексико и развој во Латинска Америка, како и за оценување и дизајн на технички звук на јавните политики.

CIDAC [49] - Центарот за истражување на развој (Development (Centro de Investigación para el Desarrollo, Asociación Civil) е непрофитна тинк-тенк што презема истражување и предлага одржливи политички опции за економски и демократски развој на Мексико. Организацијата има за цел да промовира извршување нз отворена, плуралистички дебата: владеење на правото и демократијата, пазарната економија, социјален развој и зајакнување на односите меѓу Мексико и САД.

CIDE, акроним за економски Theaching и истражувачки центар (Centro de Investigación Y Docencia Económicas), е еден од најважните тинк-тенк институти. Линиите на истражување се "јавните политики", "јавниот избор", "демократијата" и "економија".

Узбекистан

ЦИР [50] - Центар за економски развој (Центр Содействия Экономическому Развитию) е Тинк-Тенк чии главни задачи се: аналитичка поддршка во економски реформи и развој во Узбекистан; подобрување на знаењата и вештините на субјектите на економскиот развој; помош во продуктивен дијалог меѓу владата, граѓанското општество и приватниот сектор на прашања за економскиот развој. Клучни проекти: Подготовка на национален Извештај за човековиот развој за Узбекистан, социолошки "портрет" на узбекистанскиот стопанственик, Подготовка на аналитички извештај за извозни постапки за оптимизација во Узбекистан, разни индустрија и маркетинг истражувања во Узбекистан, Таџикистан, и Туркменистан.