Амплификација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Амплификацијата е стилска фигура која некој поим, слика или лик настојува да го прикаже со што е можно повеќе разни поединости, со опширно опишување на сите негови аспекти. Тоа е подвид на набројување во кое секој следен член го засилува значењето на претходниот. Денес со амплификацијата се означува и секое увеличување или ширење на изразот преку набројување на контрасти или со избор на слични или зборови со исто значење.