Ампицилин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ампицилин
Клинички податоци
Бременосна
категорија
Начин на
примена
Орално, интравенски
Фармакокинетички податоци
Полувреме на елиминацијаприближно 1 час
Екскреција75 до 85% ренално
Назнака
CAS-број69-53-4
ATC кодJ01CA01 S01AA19 QJ51CA01
DrugBankDB00415
ChemSpider6013
UNII7C782967RD Ок
Хемиски податоци
ФормулаC16H19N3O4S
Моларна маса349.41 g·mol−1
  (провери)

Ампицилинот е бета-лактамски антибиотик кој интензивно се користи за лекување на бактериски инфекции.