Амерон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Амеран Март 2012
Амерoн во 2012

Амерон е река во Јомтланд, Шведска. Таа е притока на Индалселвен. Двете изворски реки Сторон и Ојон се вливаат во езерото Хамердалшон. Амерон го напушта езерото кај Хамердалшон на надморска височина од 302 метри на неговиот јужен крај. Делот од реката што започнува во Солбергсватнет веднаш под Едефорсен и продолжува 60 километри низводно е заштитен како природен резерват од 2003 година.