Американски хотел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
American Colony Hotel.jpg

Американскиот хотел претставува луксузен хотел кој се наоѓа во Источен Ерусалим, Израел. Градбата била во сопственост на Рабах Дауд Амин Ефенди ал-Хусеин, во која тој живеел заедно со своите четири жени. По неговата смрт, градбата била продадена во 1895 година на некои христијани, кои го проповеделе христијанството. Нивниот водач бил од Чикаго. Во 1902 година, градбата била претворена во хотел.