Амга (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Амга
Местоположба
Физички особености
УстиеАлдан, Јакутија
Должина1,462 км
Особености на сливот

Амга е руска река во Јакутија. Реката е пловна, а од октомври до мај е заледена. Обилните есенски дождови го подигнуваат нивото на водата и до 7 метри.

Името го добила од Сибирскиот народ Евенги. Зборот Амнга е од тунгуско-манџуриско потекло и означува горска река. Амга е лева притока на реката Алдан.