Амбидекстрија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Амбидекстрија — појава на способност кај некои луѓе да имаат вродена или стекната моќ подеднакво вешто да ги користат и левата и десната страна на своето тело, пред сè, рацете.[1][2]. Само околу еден процент од луѓето природно ја имаат оваа способност и нарекуваат амбидекстери.[3] Различни се нивоата на капацитет и разновидноста на појавата на амбидекстрија, а најретко се среќава во потполност еднаква способност и ефикасност на користење на двете раце.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „bihandgle - definition of bihandgle in English from the Oxford dictionary“. Архивирано од изворникот на 2016-06-14. Посетено на 2020-05-20.
  2. „Right, Left, Right, Wrong! - What is Handedness?“. Архивирано од изворникот на 2015-10-03. Посетено на 2020-05-20.
  3. "Mixed-handed children more likely to have mental health, language and scholastic problems, study finds. "