Прејди на содржината

Амбар во Стапар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Амбар во Стапар

Амбар во Стапар — место во општина Сомбор, изграден во 1847 година според врежаната година на довратникот и е споменик на културата во категоријата недвижно културно наследство од големо значење.

Над годината на создавање се изгравирани буквите S и D, веројатно иницијалите на мајсторот. Амбарот има надолжен трем, изграден во дрвена скелетна конструкција со полнење од жлебови штици, двосливен покрив покриен со бибер ќерамиди. Столбовите на конструкцијата, долж предната и двете страни, и столбовите на тремот се профилирани и украсени со растителни мотиви. Орнаментираните делови биле разнобојни, што може да се заклучи од остатоците од бојата. Со својата обработка и декорација е убав пример на самостојна плевна со надолжен трем, која претходела на нивната заедничка градба со викендица.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]