Аматер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Аматер е оној што се занимава со нешто (на пр., со наука, уметност, спорт, литература итн) од љубов и за забава. Аматерот се разликува од професионалецот во тоа што професионалецот добива плата за учество во неговата одредена вештина. Аматеризам не значи дека нештото е нестручно или непрофесионално. На пример, олимписките боксери и фудбалери мора да бидат аматери, но тоа не одразува на нивниот квалитет.