Алфред Халиков

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Алфред Халиков
Роден Альфред Хасанович Халиков
30 мај 1929
с. Курманаево, Татарстан
Починал 24 јули 1994
Познат по книгата „Што сме ние: Прабугари или Татари“
Занимање археолог

Алфред Хасанович Халиков (руски: Альфред Хасанович Халиков) (30 мај 1929 - 24 јули 1994) бил познат татарстански археолог[1].

Роден е во селото Курманаево, во Нурлатскиот регион во Татарстан, во семејство на учители. По завршувањето на училиштето, во 1947 година запишува историја на универзитетот во Казањ. Под раководството на својот професор, познатиот историчар и археолог Н.Ф. Калинин, Алфред Халиков учествува во ископувањето на археолошки наоѓалишта.

Од 1951 до завршувањето на универзитетот, Халиков започнува да работи како лаборант археолог во Институтот за јазици, литература и историја. Во 1956 година ја брани кандидатската, а во 1966 година и докторската дисертација. Во 1992 година е избран за дописен член на Академијата на науките на Република Татарстан.

А.Х. Халиков: Што сме ние: Прабугари или Татари

Основната научна дејност на Алфред Халиков е поврзана со археологијата. До последната година на животот учествува во научни експедиции. Халиков раководи работи на археолошки истражувања на територијата на Татарстан за составување на археолошки карти (до сега се забележани околу 5 000 археолошки објекти од палеолитот до доцното средновековие).

По одбраната на докторската дисертација, Алфред Халиков својот научен интерес го насочува кон проучувањето на Волшка Бугарија и Казањското ханство. Други цели на неговото научно истражување се етногенезата и етничката историја на народите во средниот тек на реката Волга и околу планината Урал: Прабугарите и угрофинските народи.

Алфред Халиков е научник-енциклопедист. Има објавено околу 500 научни дела, меѓу кои и 30-ина книги. Држи предавања на Казањскиот универзитет, и речиси секоја година учествува со свои реферати на конгреси и симпозиуми во Финска, Бугарија, Унгарија, Чешка, Полска, Турција и други земји.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Биографија на А. Халиков (руски)“. Архивирано од изворникот на 2007-09-26. Посетено на 2006-08-17.