Алфред Розенберг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алфред Розенберг
Алфред Розенберг

Алфред Ернст Розенберг (германски: Alfred Ernst Rosenberg) (12 јануари 1893, Ревал (денес Талин) – 6 октомври 1946) бил еден од првите и интелектуално највлијателните членови на Нацистичката партија, кој подоцна имал неколку важни функции во нацистичката влада. Тој се смета за главниот автор на клучните нацистички идеологии, меѓу кои и расистичката теорија, прогонувањето на Евреите, поништувањето на Версајскиот договор и спротивставување на модерната изродена уметност. Исто така е познат и по неговото отфрлање на христијанството. Во Нирнберг му се судело и бил осуден на смрт и погубен со бесење како воен престапник.

Поврзано[уреди | уреди извор]