Алфред Вегенер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Алфред Вегенер
Black and white bust photograph of Wegener taken around 1925
Алфред Вегенер околу 1925-та година
Роден 1 ноември 1880
Берлин, Германска Империја
Починал во ноември 1930, на 50 години
Кларинетарија, Гренланд
Живеалиште Германија
Државјанство Германец
Националност Германиец
Полиња Метеорологија, Геологија, Астрономија
Образование Универзитетот на Берлин
Докторски ментор Џулиус Баушингер
Познат по Теоријата за движењето на континентите
Влијаел врз Јоханес Лецман
Потпис

Алфред Вегенер (1880-1930) — германски научник.

Вегенер се занимавал со астрономија, метеорологија и геологија. Во 1915 год. ја изнесол теоријата за движењето на континентите за да го објасни постоењето на исти карпи на спротивните брегови на Атланскиот океан и фосилни остатоци од тропски растенија, што се најдени на Арктичкиот круг. Неговата теорија не била прифатена се додека не било откриено дека океанското дно се шири, што е механизам на неговата постапка.