Алфа-честичка

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Алфа честичка)
Прејди на: содржини, барај
Алфа честичка
Alpha Decay.svg
Состав 2 протони, 2 неутрони
Симбол α, α2+, He2+
Маса

6,64465675(29)×10−27
 кг
[1]
4,001506179125(62) u

3,727379240(82) GeV/c2
Ел. полнеж e
Спин 0[2]

Алфа честичките се состојат од два протони и два неутрони свразни во честичка идентична на јадротото на хелиум. Се добиваат во процестот на алфа распаѓање,но исто така може да бидат произведени и на други начини. Алфа честичките се именувани по првата буква од грчката азбука,\alpha. Симболот за алфа честички е α или α2 +. Бидејќи тие се идентични со хелиум, тие се, исто така, понекогаш се напишани како He2 +или 4/2He2 + што укажува на хелиум јон со полнеж +2 (недостасуваат нејзините два електрони). Ако јонски добива електрони од неговото опкружување, алфа честичките можат да се запишат како нормални (електро неутрални).

Некои научни автори може да користат двојно јонизиран хелиум (He2 +) и алфа честички како менливи поими. Номенклатурата не е добро дефинирана, а со тоа не сите високо брзински хелиумски јадра,се смета од страна на сите автори,да бидат алфа честички. Како и со бета и гама зраци / честички, името што се користи за честички,носи некои благи конотација за својот производствен процес и енергија, но тие не се применуваат ригорозно. Така, алфа честичките може слободно да се користат како термин кога се однесуваат на ѕвездените хелиум реакции (на пример процеси алфа), па дури и кога ќе се појават како компоненти на космичките зраци. Повисока енергетска верзија на Алфи отколку произведени во алфа распаѓање е заеднички производ на невообичаен резултат на нуклеарна делба нареченa тројна делба. Сепак, хелиумот во продукција на честички акцелератори (циклотрони,синхротрони и слично) се со помала веројатност да бидат наведени како "алфа честички".

Алфа честичките, како хелиум, имаат нула нето спин. Поради механизмот на нивното производство во стандарднo алфа радиоактивно распаѓање, алфа честичките обично имаат кинетичка енергија од околу 5 MeV и брзина во близина на 5% од брзината на светлината. (Видете подолу за дискусија за границите на овие бројки во алфа распаѓање.) Тие се високо јонизирачки форми на честички со зрачење, и (кога како резултат на алфа радиоактивното распаѓање) имаат ниска длабочина на пенетрација.Тие се способни да се запрат на неколку сантиметри од воздух, или преку кожата. Сепак, т.н. дострел алфа честички од троичен фисија трипати енергичен, и да навлезат три пати досега. Како што е наведено, јадра на хелиум, кои го формираат 10-12% од космичките зраци обично се и на многу повисока енергија од оние произведени од страна на процесите нуклеарно распаѓање, и на тој начин се способни да бидат многу продорен и способни да напречни на човечкото тело и, исто така, многу метри густа цврст заштитен, во зависност од нивната енергија. Во помала мера, ова е, исто така, важи и за многу јадра високо-енергетски хелиум во продукција на честички акцелератори.

Кога изотопи кои емитуваат алфа честички се апсорбираат, тие се далеку поопасни од нивниот полуживот или стапка на распаѓање,би предложиле, поради високата релативна биолошка ефикасност на алфа зрачењето може да предизвикаат биолошка штета, по навлегувањто на алфа-емитирачките радиоизотопи во живи клетки.Апсорбирачките алфа емитер радиоизотопи (како трансураниди или актиниди) се во просек за околу 20 пати поопасни, и во некои експерименти до 1000 пати поопасен од еквивалентната активност на бета или гама емитувачките радиоизотопи.

Во компјутерската технологија, динамичната меморија за случаен пристап (DRAM) "дискретни грешки" се поврзани со алфа честички во 1978 година во DRAM чипови Интел. Откритие доведе до строга контрола на радиоактивни елементи во пакување на полупроводнички материјали, и проблемот во голема мера се смета да биде решен.

Извори на Алфа-честички[уреди | уреди извор]

Алфа распаѓање[уреди | уреди извор]

Главен дел: Алфа распаѓање

Најпознатиот извор на алфа честички е алфа распаѓање на потешки (> 106u атомска маса) атоми. Кога еден атом емитира алфа честички во алфа распаѓање, масовно бројот на атоми се намалува за четири поради загубата на четирите нуклеони во алфа честичките. Атомскиот број на атомот се спушта по точно две години, како резултат на губење на два протона - атомот станува нов елемент. Примери за овој вид на нуклеарна трансмутацијата се кога станува ураниум ториум или радиум станува радон, поради алфа распаѓање.

Алфа честичките обично се емитираат од сите поголеми радиоактивни јадра како ураниум, ториум, актиниум и радиум, како и трансуранички елементи. За разлика од другите видови на распаѓање, алфа распаѓањето како процес мора да има минимална големина на атомското јадро кои ќе може да го издржи.Најмалото јадро кое треба временски да биде најдено да биде способно од алфа зрачењето се најлесните нуклиди на телириум (елемент 52), со маса броеви помеѓу 106 и 110. Процесот на алфа распаѓање понекогаш го остава јадрото во возбудена состојба, при што емисијата на гама зраците тогаш го отстранува вишокот на енергија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „CODATA Value: Alpha particle mass“. NIST. http://physics.nist.gov/cgi-bin/cuu/Value?mal. конс. 15 септември 2011. 
  2. Krane, Kenneth S. (1988). Introductory Nuclear Physics. John Wiley & Sons. стр. 246–269. ISBN 0-471-80553-X.