Алфапротеобактерии

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алфапротеобактерии
Blood culture negative endocarditis.jpg
Крвна култура од Bartonella henselae (црни петна).
Научна класификација
Домен: Bacteria
Колено: Proteobacteria
Класа: Alphaproteobacteria
Редови
Caulobacterales - на пример, Caulobacter
Kordiimonadales
Parvularculales
Rhizobiales - на пример, Rhizobia
Rhodobacterales
Rhodospirillales - на пример, Acetobacter
Rickettsiales - на пример, Rickettsia
Sphingomonadales - на пример, Sphingomonas

Алфапротеобактериите (Alphaproteobacteria) образуваат класа на протеобактерии.[1]

Тука припаѓаат најмногу фототрофни родови, но исто така и неколку родови кои метаболизираат С1-соединенија (на пример, Methylobacterium spp.), симбионти со растенија (како Rhizobium spp.) и животни, и една група на патогени − Rickettsiaceae. Се мисли дека претходниците на митохондриите од еукариотските клетки потекнуваат од родот Rickettsia spp. (видете ендосимбиотска теорија). Поради нивните симбиотски својства, научниците често ги користат алфапротеобактериите од родот Agrobacterium за пренос на туѓа ДНК во растителните геноми, но и при некои други биотехнолошки процеси.[2]

Систематика[уреди | уреди извор]

Повеќето фамилии од класата се дел од редот Rhizobiales. Тие се:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „www.ncbi.nlm.nih.gov“. Посетено на 2009-03-19.
  2. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2012-03-01. Посетено на 2009-11-05.