Алувијална почва

Од Википедија — слободната енциклопедија

Алувијална почва се формира со таложење на ситен речен нанос околу речните корита.Богати се со хранливи материи и се мошне плодни.Погодни се ѕа одгледување на разни земјоделски култури.Зафаќаат околу 125 000 хектари.