Алтмул

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алтмул
Pano Pappenheim Altmuehltahlblick.jpg
Местоположба
Физички особености
Особености на сливот

Алтмул е река во Баварија, Германија. Тоа е лева притока на реката Дунав и е околу 230 километри долга.

Извор[уреди | уреди извор]

Стар Алтмул во Есинг, помеѓу Диетфурт и Келхајм

Изворот на Алтмул е близу до градот Ансбах. Од тука реката се протега југоисточно како тесен поток за да влезе во Алтмулзе (езеро) северно од Гунценхаузен. По напуштањето на Гунценхаузен, реката опишува широка крива низ франконската Јура. Влегува во Натурпарк Алтмулхтал (Природен парк Алтмул Valley), кој е познат по својата природна средина: меандрите од реката Алтмул ги пресекоа длабоките клисури во планините на франконската Јура.

Алтмул ги поминува градовите Трајхтлинген, Ајхштет и Белинџрис.

Низводно од Дитфурт, коритото на реката се исправи и се интегрира во канал кој ја поврзува реката Мајна и реката Дунав ( каналот Рајна-Мајна-Дунав ). И покрај протестите на конзерватори, каналот беше отворен во 1992 година и го смени поголемиот дел од источната долина Алтмул.[1]

Алтмул конечно се влева во Дунав во Келхајм.

Река[уреди | уреди извор]

На Beilngries Altmühl

Алтмил изгрева на јужната падина на Франкенхехскиот регион североисточно од Ротенбург Обдертаубер, во близина на Хое Лете и околу 500 метри југоисточно од Бургненхајм пустината Билдбад. Како извор, Кралското баварско хидротехнолошко биро во Минхен во 1904 година го фиксира дренажниот ров на Хорнаер Вејхер. Ова се хранат од некои струи; во меѓувреме изворот на еден од нив се смета за потекло на Алтмул. Алтмул затоа се крева јужно од главниот европски слив, а потоа тече главно во југоисточна насока. Тоа е најбавната река во Баварија, тече многу бавно, е дури една од најспоротените германски реки и е исто така најдолгата река која се издига и тече во истата германска држава.

Алтмул може да се подели на три дела.

Алтмул над Лејкхаузен, поглед на Франкенхех

Во горната третина, тоа е ливада река полека тече во широка долина. Пејзажот е рамни, малку ридско, а теренот главно се состои од карпи од периодот Кеупер, тука главно варовник и глина. Маглината го затвора слојот на подлогата, па затоа Алтмул во горните делови на не премногу широк поток.

Во својот среден курс тече Алтмил во северниот и источниот дел на реката во Гунценхаузен завршена. На коритото била повторно изградена тука во текот на изградбата на реката во 1980 година. На јужниот брег на Алтмуелзе, текот на реката поминува низ подземјето на Алтмухлуберлеитер.

Алтмул на Бургстеин во мелницата „Bubenrother'' во утринска магла

Од Треухтлинген Алтмул тече низ својот долг тек низ платото Франконски Јура, во чии карстни варовници ископа тесна долина. На стрмните долини тука се случуваат бизарни карпести формации. Особено добро се околу 20 метри над нивото на реката што лежи, може да се видат кеселфелмиџиски отвори во селото Еслинген.

Алтмул во близина на Ајхштат

Од Долнштајн, Јура пробивот долина одеднаш станува многу пошироко. Од тука Алтмул тече низ претходната долина на поголемиот Дунав. Во Ренерстхофен оваа "Urdonautal" се откинува од сегашната долина Дунав; во делот каде што тече Алтмул во него, но само мали потоци, тоа се нарекува Велхеимер сува долина.

Од 1910 година, текот на реката од под Вурмсбац надолу се исправи и со бројни утврдувања регулирани, предизвикувајќи многу оклопни езера беа отсечени. Во меѓувреме, некои од регулаторните мерки повторно се свртија, како што се Трејхтлингерската област Грабен и непосредно пред Ајхштат во Васерцел.

Нивното најниско раководство од Дитфурт на Алтмул беше проширено во средината на 19 век со 10 бареви на дел од каналот Лудвиг-Дунав-Главен. Истата рута беше искористена од 1975 до 1991 година за изградбата на главниот Дунавски канал, главен брод со беспилотни летала во Риденбург и Келхајм. За првпат во проектот за изградба на водени патишта во Европа беа поставени планови за еколошки мерки за замена на природата и пејзажните интервенции; За тоа се потрошени 15% од трошоците за изградба на канал. Алтмул тече под Келхајм во Дунав на Дунав километри 2411.54. Дупката Алтмул која е долга 34 километри, е вклучена во федералниот канален главен поток на Дунав; Покрај тоа, сè уште има 580 метри Алтмулод над брана Диетфурт до федералниот водовод на МДК.

По Алтмулl се води добро обележаната и доста добро опремени Алтмухлуберлеитер. Кајакарство може да се направи безбедно на самата река.

  1. Fischer, Ralf (30 July 2012). „20 Jahre geflutet: Der ewig umstrittene Main-Donau-Kanal (German)“. Bayerischer Rundfunk.