Алтернатор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Алтернатори на почетокот на XX век, сликани од С.М. Прокудин-Горски.

Алтернатор (наизменичник) — машина за производство на наизменична електрична струја. Тој е вид електричен генератор на кој крајот на роторот му е споен со лизгачки прстени кои ротираат заедно со роторот. Врската со струјниот круг (светилка и сл.) е овозможена преку јагленови четчиња. Како што се врти роторот во магнетно поле така се индуцира напон. Како што се врти роторот исто како и рамката тој ги сече магнетните силови линии под различен агол, па поради ова и напонот ке претрпува промени односно ке се менува неговата јачина. Ако се набљудува вртењето на роторот за еден цел круг, ке се види дека во две положби на роторот јачината на напонот ке биде максимална а во две положби минимална. Максимална ќе биде кога роторот односно неговата рамка ќе биде паралелна со магнетните силови линии, или кога ке изврши 90° и 270° од полниот круг, а минимална кога роторот ке биде во положба нормална на магнетните силови линии, или ќе изврши 0° и 180° од полниот круг. За понатамошно вртење овој процес се повторува. На овој начин се добива наизменичен напон, односно наизменична струја.

Повеќе фазна (на пр. трофазна струја) се добива со помош на повеќе ротори кои се наместени во одреден геометриски однос.

Поврзано[уреди | уреди извор]