Алпско скијање на Зимските олимписки игри 2014 - велеслалом за жени

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алпско скијање на
Зимските олимписки игри 2014

Велеслалом мажи жени
Слалом мажи жени
Спуст мажи жени
Супервелеслалом мажи жени
Суперкомбинација   мажи   жени

Велеслаламот за жени на Зимските олимписки игри 2014 бил одржан на скијачкиот центар Роза Хутор близу Краснаја Полјана, Русија, на 18 февруари.[1]

Трката била освоена од Тина Мазе од Словенија, која освоила сребро во 2010 во Ванкувер. Ова било второ нејзино олимписко злато во Сочи, по златниот медал во спустот, и четврти медал во нејзината олимписка кариера.[2] Среброто било освоена од Ана Фенингер од Австрија, додека бранителката на олимписката титула, Викторија Ребенсбург од Германија, била трета.[3] Елизабет Гергл, која ја освоила бронзата во Ванкувер, завршила на 11. место.

Обете трки биле поместени за 90 минути од претходниот ден во надеж за подобрување на времето. На почетната точка била на 1.365 метри врнело мешавина на снег и дожд со температура околу нулата, додека на крајот врнело дожд и имало вертикален пад од 400 метри.[3] Мазе настапила прва и имала најдобро утринско време на чистата патека. Маглата на средината на патеката на кратко го одложила почетокот на попладневната трка, откако мешавината се префрлила во снег на почетокот. На крајот на трката, Мазе го забележала 11. најдобро време во втората трка, но сепак го освоила златниот медал, само 0,07 секунди пред Фенингер.[2][3]

Резултати[уреди | уреди извор]

Првата трка започнала во 09:30, а втората трка во 13:00.[3]

Место р.б. Име Земја Прва трка Место Втора трка Место Вкупно Разлика
1 1 Тина Мазе Словенија (2014) 1:17,88 1 1:18,99 11 2:36,87
5 Ана Фенингер Австрија (2014) 1:18,73 4 1:18,21 3 2:36,94 +0,07
7 Викторија Ребенсбург Германија (2014) 1:19,24 6 1:17,90 1 2:37,14 +0,27
4 10 Надја Фанкини Италија (2014) 1:18,53 3 1:18,72 7 2:37,25 +0,38
5 6 Микаела Шифрин САД (2014) 1:18,79 5 1:18,58 6 2:37,37 +0,50
6 9 Марија Пјетиле-Холмнер Шведска (2014) 1:19,45 7 1:18,37 5 2:37,82 +0,95
7 2 Џесика Линдел-Викарби Шведска (2014) 1:18,40 2 1:19,62 20 2:38,02 +1,15
8 12 Анемон Мармотан Франција (2014) 1:19,69 9 1:18,79 9 2:38,48 +1,61
9 4 Лара Гут Швајцарија (2014) 1:20,54 16 1:18,10 2 2:38,64 +1,77
10 14 Доминик Жизен Швајцарија (2014) 1:19,99 11 1:19,59 19 2:39,58 +2,71
11 18 Елизабет Гергл Австрија (2014) 1:19,84 10 1:19,80 22 2:39,64 +2,77
12 22 Михаела Кирхгасер Австрија (2014) 1:20,39 13 1:19,42 15 2:39,81 +2,94
13 16 Фрида Хансдотер Шведска (2014) 1:20,51 15 1:19,34 14 2:39,85 +2,98
14 24 Ан Софи Барте Франција (2014) 1:20,71 17 1:19,17 12 2:39,88 +3,01
14 19 Тања Пуатијаинен Финска (2014) 1:20,12 12 1:19,76 21 2:39,88 +3,01
16 23 Франческа Марсалја Италија (2014) 1:21,63 26 1:18,29 4 2:39,92 +3,05
17 20 Нина Лезет Норвешка (2014) 1:20,78 18 1:19,18 13 2:39,96 +3,09
18 25 Кајса Клинг Шведска (2014) 1:20,47 14 1:19,83 23 2:40,30 +3,43
19 3 Катрин Цетел Австрија (2014) 1:21,60 25 1:18,73 8 2:40,33 +3,46
20 32 Катарина Лавтар Словенија (2014) 1:21,22 19 1:19,42 15 2:40,64 +3,77
21 36 Ерин Мјелжињски Канада (2014) 1:21,25 20 1:19,44 18 2:40,69 +3,82
22 28 Аделин Бод Франција (2014) 1:21,49 22 1:19,42 15 2:40,91 +4,04
23 30 Лоте Смисет Сејерстед Норвешка (2014) 1:22,49 30 1:18,96 10 2:41,45 +4,58
24 42 Петра Влхова Словачка (2014) 1:21,86 27 1:19,83 23 2:41,69 +4,82
25 38 Барбара Вирт Германија (2014) 1:21,35 21 1:20,38 27 2:41,73 +4,86
26 35 Фабјен Зутер Швајцарија (2014) 1:22,07 28 1:19,99 25 2:42,06 +5,19
27 29 Мона Лезет Норвешка (2014) 1:21,50 23 1:20,62 28 2:42,12 +5,25
28 43 Невена Игњатовиќ Србија (2014) 1:22,14 29 1:20,32 26 2:42,46 +5,59
29 41 Реси Штиглер САД (2014) 1:22,69 32 1:21,38 29 2:44,07 +7,20
30 33 Меган Мекџејмс САД (2014) 1:22,77 33 1:21,60 30 2:44,37 +7,50
31 52 Илка Штухец Словенија (2014) 1:23,03 34 1:21,82 31 2:44,85 +7,98
32 39 Марина Гонсјеница-Даниел Полска (2014) 1:23,18 35 1:22,32 34 2:45,50 +8,63
33 57 Каролина Чрапек Полска (2014) 1:23,89 36 1:21,92 32 2:45,81 +8,94
34 70 Едит Миклос Унгарија (2014) 1:24,40 41 1:22,19 33 2:46,59 +9,72
35 56 Андреа Комшиќ Хрватска (2014) 1:24,24 38 1:22,37 35 2:46,61 +9,74
36 59 Марија Киркова Бугарија (2014) 1:24,11 37 1:23,48 40 2:47,59 +10,72
37 51 Жана Новаковиќ Босна и Херцеговина (2014) 1:24,54 42 1:23,24 38 2:47,78 +10,91
38 47 Барбара Канторова Словачка (2014) 1:24,72 43 1:23,09 36 2:47,81 +10,94
39 55 Макарена Симари Биркнер Аргентина (2014) 1:24,74 44 1:23,11 37 2:47,85 +10,98
40 62 Лавинија Кристал Австралија (2014) 1:25,18 46 1:23,39 39 2:48,57 +11,70
41 45 Грета Смал Австралија (2014) 1:25,22 47 1:24,44 42 2:49,66 +12,79
42 40 Ноел Барахона Чиле (2014) 1:25,02 45 1:24,84 43 2:49,86 +12,99
43 65 Богдана Мацоцка Украина (2014) 1:25,25 48 1:25,28 45 2:50,53 +13,66
44 64 Марија Шканова Белорусија (2014) 1:26,79 52 1:23,79 41 2:50,58 +13,71
45 60 Барбора Лукачова Словачка (2014) 1:25,59 49 1:25,07 44 2:50,66 +13,79
46 63 Хелга Марија Вилхјалмсдотир Исланд (2014) 1:26,39 51 1:25,52 46 2:51,91 +15,04
47 48 Саломе Банкора Аргентина (2014) 1:25,88 50 1:26,16 47 2:52,04 +15,17
48 66 Ана Берез Унгарија (2014) 1:26,96 53 1:27,09 48 2:54,05 +17,18
49 67 Нино Циклауири Грузија (2014) 1:27,27 54 1:28,07 50 2:55,34 +18,47
50 69 Емили Бамфорд Австралија (2014) 1:28,57 56 1:27,23 49 2:55,80 +18,93
51 68 Ања Моника Каил Романија (2014) 1:28,53 55 1:28,73 51 2:57,26 +20,39
52 78 Ерла Асгеирсдотир Исланд (2014) 1:30,15 57 1:31,51 54 3:01,66 +24,79
53 58 Гим Со-Хуи Јужна Кореја (2014) 1:31,47 59 1:30,36 52 3:01,83 +24,96
54 72 Маја Харисон Бразил (2014) 1:30,31 58 1:31,55 55 3:01,86 +24,99
55 85 Алесија Афи Дипол Того (2014) 1:31,66 60 1:31,14 53 3:02,80 +25,93
56 74 Џазмин Кемпбел Девствени Острови (2014) 1:32,05 62 1:33,00 57 3:05,05 +28,18
57 90 Орнела Етл Рејес Перу (2014) 1:32,87 64 1:33,45 58 3:06,32 +29,45
58 84 Софија Рали Грција (2014) 1:33,63 66 1:32,84 56 3:06,47 +29,60
59 79 Камиле Дијас Португалија (2014) 1:32,70 63 1:34,93 63 3:07,63 +30,76
60 82 Суела Мехили Албанија (2014) 1:33,55 65 1:34,36 60 3:07,91 +31,04
61 77 Трин Тоби Естонија (2014) 1:34,65 68 1:34,52 61 3:09,17 +32,30
62 86 Кенза Тази Мароко (2014) 1:35,27 69 1:34,52 61 3:09,79 +32,92
63 89 Тугба Кочаѓа Турција (2014) 1:36,04 70 1:33,76 59 3:09,80 +32,93
64 80 Ксенија Григорева Узбекистан (2014) 1:34,56 67 1:36,98 65 3:11,54 +34,67
65 81 Елизе Пелегрин Малта (2014) 1:36,85 72 1:36,27 64 3:13,12 +36,25
66 71 Сија Лина Кина (2014) 1:37,03 73 1:38,59 66 3:15,62 +38,75
67 87 Ванеса Ванакорн Тајланд (2014) 1:44,86 74 1:42,11 67 3:26,97 +50,10
15 Денизе Карбон Италија (2014) 1:19,49 8 ДНФ
26 Рагнилд Мовинкел Норвешка (2014) 1:21,50 23 ДНФ
50 Маруша Ферк Словенија (2014) 1:22,57 31 ДНФ
54 Софија Новоселиќ Хрватска (2014) 1:24,25 39 ДНФ
44 Марија Бедарева Русија (2014) 1:24,26 40 ДНФ
76 Агнезе Аболтина Латвија (2014) 1:31,85 61 ДНФ
83 Иева Јанушкевичиуте Литванија (2014) 1:36,79 71 ДНФ
13 Марија Хефл-Риш Германија (2014) ДНС
8 Мари Мишел Гањон Канада (2014) ДНФ
11 Федерика Брињоне Италија (2014) ДНФ
17 Џулија Манкузо САД (2014) ДНФ
21 Мари Пјер Префонтејн Канада (2014) ДНФ
27 Марион Бертран Франција (2014) ДНФ
31 Венди Холденер Швајцарија (2014) ДНФ
34 Катерина Паулатова Чешка (2014) ДНФ
37 Шарка Страхова Чешка (2014) ДНФ
46 Мартина Дубовска Чешка (2014) ДНФ
49 Хулиета Кирога Аргентина (2014) ДНФ
53 Миреја Гутиерез Андора (2014) ДНФ
61 Кристина Салова Словачка (2014) ДНФ
73 Лелде Гасуна Латвија (2014) ДНФ
75 Флоренс Бел Ирска (2014) ДНФ
88 Федерика Селва Сан Марино (2014) ДНФ

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Распоред на натпреварувањето“. Организациски комитет. Архивирано од изворникот на 2014-03-20. Посетено на 21 декември 2013.
  2. 2,0 2,1 Mintz, Geoff (18 февруари 2014). „Maze shines in rainy Russia“. Ski Racing. Посетено на 18 февруари 2014.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „Ladies' giant slalom“ (PDF). Сочи, Русија: FIS. Официјални резултати. 18 февруари 2018. Посетено на 18 февруари 2014.