Алпско скијање на Зимските олимписки игри 2010

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алпско скијање на
Зимските олимписки игри 2010
Спуст   мажи   жени
Суперкомбинација   мажи   жени
Супервелеслалом   мажи   жени
Велеслалом   мажи   жени
Слалом   мажи   жени
Квалификации


Натпреварите во алпско скијање на Зимските олимписки игри 2010 во Ванкувер се одржаа од 13 до 27 февруари.

Сите натпревари се одржаа во Вислер, кој се наоѓа 125 km северно од Ванкувер. Временските услови беа лоши, па некои од натпрварите беа одолговлекувани, дел поради врнежите од дожд, а дел поради појавата на магла.

Дисциплине[уреди | уреди извор]

Натпреварувачите на игрите се натпреваруваа во 10 дисциплини.

Мажи Жени
Спуст Спуст
Велеслалом Велеслалом
Слалом Слалом
Супервелеслалом Супервелеслалом
Суперкомбинација Суперкомбинација

Распоред на наттпревари[уреди | уреди извор]

Датум Почеток Дисциплина
15 февруари 2010 11:00 Спуст за мажи
17 февруари 2010 11:00 Спуст за жени
18 февруари 2010 9:30 Суперкомбинација за жени
12:30
19 февруари 2010 11:30 Супервелелслалом за мажи
20 февруари 2010 10:00 Супервелеслалом за жени
21 февруари 2010 9:00 Суперкомбинација за мажи
12:15
23 февруари 2010 9:30 Велеслалом за мажи
13:00
24 февруари 2010 10:00 Велеслалом за жени
25 февруари 2010 9:30
26 февруари 2010 10:00 Слалом за жени
13:00
27 февруари 2010 10:00 Слалом за мажи
13:45

Одлики на патеката[уреди | уреди извор]

Датум Дисциплина (м) Старт Цел Висинска разлика Должина
15 февруари Спуст за мажи 1678 825 853 3.105
17 февруари Спуст зажени 1595 825 770 2.939
21 февруари Спуст (СК) за мажи 1678 825 853 3.105
18 февруари Спуст (СК) за жени 1.500 825 675 2.500
29 февруари Супервелеслаломза мажи 1.440 825 615 2.200
20 февруари Супервелеслалом за жени 1.425 825 600 2.005
23 февруари Велеслалом за мажи 1.210 805 405 1.512
24 и 25 февруари Велеслалом за жени 1.177 805 372 1.309
27 февруари Слалом за мажи 985 805 180 610
26 февруари Слалом за жени 985 805 180
21 февруари Слалом (СК) за мажи 1.005 805 200 733
18 февруари Слалом (СК) за жени 974 805 169 785

Земји-учеснички[уреди | уреди извор]

Во продолжение се даден земјите-учеснички во натпреварите во овој спорт, распределени по бројот на натпреварувачи, ко настапија.

Повеќе од 10 скијачи
Од 5 до 10 скијачи
Од 3 до 4 скијачи
Два скијачи
Еден скијач

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Земји[уреди | уреди извор]

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1 Германија (2010) 3 0 0 3
2 САД (2010) 2 3 3 8
3 Швајцарија (2010) 2 0 1 3
4 Норвешка (2010) 1 2 1 4
5 Австрија (2010) 1 1 2 4
6 Италија (2010) 1 0 0 1
7 Хрватска (2010) 0 2 0 2
7 Словенија (2010) 0 2 0 2
9 Шведска (2010) 0 0 2 2
10 Чешка (2010) 0 0 1 1

Натпреварувачи[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Аксел Лунд Свиндал на патеката за спуст
Дисциплина Злато Сребро Бронза
Спуст Швајцарија Дидје Дефаго Норвешка Аксел Лунд Свиндал САД Боде Милер
Суперкомбинација САД Боде Милер Хрватска Ивица Костелиќ Швајцарија Силван Цурбриген
Супервелеслалом Норвешка Аксел Лунд Свиндал САД Боде Милер САД Ендрју Вајбрехт
Велеслалом Швајцарија Карло Јанка Норвешка Кјетил Јансруд Норвешка Аксел Лунд Свиндал
Слалом Италија Цулијано Рацоли Хрватска Ивица Костелиќ Шведска Андре Мирер

Жени[уреди | уреди извор]

Олимпискиот пиедестал во супервелслалом за жени (од лево кон десно): Тина Мазе, Андреа Фишбахер, Линдзи Вон
Дисциплина Злато Сребро Бронза
Спуст САД Линдзи Вон САД Џулија Манкузо Австрија Елизабет Гергл
Суперкомбинација Германија Марија Риш САД Џулија Манкузо Шведска Ања Персон
Супервелеслалом Австрија Андреа Фишбахер Словенија Тина Мазе САД Линдзи Вон
Велеслалом Германија Викторија Ребенсбург Словенија Тина Мазе Австрија Елизабет Гергл
Слалом Германија Марија Риш Австрија Марлис Шилд Чешка Шарка Захробска

Патека[уреди | уреди извор]

Вислер Криксајд
Капацитет: 7700

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Алпско скијање на Зимските олимписки игри