Алпски синчец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Scilla|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Алпски синчец
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Scilla
Вид: Алпски синчец
Научен назив
Scilla bifolia
L.
Scilla bifolia
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Monocots
Order: Asparagales
Family: Asparagaceae
Subfamily: Scilloideae
Genus: Scilla
Species:
S. bifolia
Binomial name
Scilla bifolia


Алпски синчец (науч. Scilla bifolia)повеќегодишно растение кое се развива од луковица, а припаѓа родот Scilla, на фамилијата Asparagaceae.[1]

Специфичниот епитет бифолија значи „дволистен“.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Алпскиот синчец расте од луковица со големина од 1-2 центиметри.[1] Постојат две или поретко три ланцентни закривени, месести и сјајни ливчиња, основите на листовите се наоѓаат околу половина од стеблото (амплексикаул).

Цветните стебла се исправени и неразгранети високи 10-20 центиметри.[1] На врвот од растението има 6-10 цветови, со по 1 центиметар , а секој цвет е составен од 6 ланцентни венечни ливчиња со виолетово сина боја .

Цветовите на алпскиот синчец се свртени нагоре, за разлика од цветовите на сибирскиот синчец (Scilla siberica). Тие цветаат од рана до доцна пролет. Шесте тепали се темновиолетово-сини, поретко бели, розови или виолетови.[1] Плодот е чаура од 6-8 милиметри.

Алпскиот синчец ја добил Наградата за заслуги на градината на Кралското хортикултурно друштво.[3][4]

Алпскиот синчец е повеќегодишно растение кое се развива од луковица, а припаѓа на фамилијата Asparagaceae. Има две или поретко три ланцентни, закривени и сјајни ливчиња. На врвот од растението се наоѓаат од 6 до 10 цветови, а секој цвет е составен од 6 ланцентни венечни ливчиња со виолетово сина боја.[5]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Распространета е во Европа, западна Русија, Турција и Сирија, а во Националниот парк Галичица се среќава на отворени ливади експонирани на сонце и покрај патишта.[5] Растението се наоѓа на засенчени места, букови шуми или листопадни дрвја и планински пасишта.[1] Расте на надморска височина од 100-2000 метри.

Бел алпски синчец

Таксономија[уреди | уреди извор]

Подвидови[уреди | уреди извор]

 • Scilla bifolia subsp. bifolia
 • Scilla bifolia subsp. buekkensis (Speta) Soó
 • Scilla bifolia subsp. rara Trávníček
 • Scilla bifolia subsp. spetana (Kereszty) Trávníček
Култури

Одгледуваната сорта „Роуза“ има бледо розови или бели цветови.

Синоними[уреди | уреди извор]

Синонимите на Scilla bifolia вклучуваат:

 • Аденоскила бифолија (Л.) Грен.
 • Anthericum bifolium (L.) Scop. [1771]
 • Genlisa bifolia (L.) Raf. [1840]
 • Hyacinthus bifolia (L.) EHLKrause во Штурм [1906]
 • Орнитогалум бифолиум (Л.) Врат. [1770]
 • Scilla alpina Schur [1852]
 • Scilla carnea Sweet [1830]
 • Scilla decidua Speta [1976]
 • Scilla dubia K.Koch [1847]
 • Скила лонгистилоза Спета [1976]
 • Scilla малолетник K.Koch [1847]
 • Scilla nivalis Boiss. [1844]
 • Scilla pleiophylla Speta [1980]
 • Scilla resslii Speta [1977]
 • Scilla secunda Janka [1856]
 • Scilla silvatica Cetz [1872]
 • Scilla uluensis Speta [1976]
 • Scilla voethorum Speta [1980]
 • Scilla xanthandra K.Koch [1847]
 • Stellaris bifolia (L.) Moench

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Pignatti S. - Flora d'Italia - Edagricole – 1982 Vol. III, pg. 365
 2. Harrison, Lorraine (2012). RHS Latin for gardeners. United Kingdom: Mitchell Beazley. стр. 224. ISBN 9781845337315.
 3. „RHS Plant Selector - Scilla bifolia. Посетено на 5 March 2021.
 4. „AGM Plants - Ornamental“ (PDF). Royal Horticultural Society. July 2017. стр. 9. Посетено на 6 November 2018.
 5. 5,0 5,1 НП Галичица

 

 • TG Tutin, VH Heywood et alii, Flora Europaea, Press University of Cambridge, 1976

Надворешни врски[уреди | уреди извор]