Алпска дебелоглавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pyrgus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Алпска дебелоглавка
Pyrgus andromedae.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pyrgus
Вид: Алпска дебелоглавка
Биномен назив
Pyrgus andromedae
(Wallengren, 1853)

Алпска дебелоглавка (Pyrgus andromedae) е пеперутка од семејството на Дебелоглавки. Пеперутката вирее на високи надморски височини. Пеперутката ја има и во Македонија, па дури и во Арктикот. Често се наоѓа покрај вода.

Опис[уреди | уреди извор]

Ова е дебелоглавка со средна големина, со распон на крилјата од 26-30 мм. Горните крилја на предниот дел се темнокафени со бело точки, а задниот дел е без дамки. Долната страна на задниот дел има две карактеристични бледи обележја. Возрасните летаат во јуни и јули. Има брз лет, низок над земја.[1]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Пеперугата ја има на високи планински предели во Европа. Често се наоѓа покрај вода или мочурливи предели.[2]

Животен циклус[уреди | уреди извор]

Пеперугата има една генерација годишно. Јајцата се полагаат индувидуално. Ларвите се забележани на Alchemilla glomerulans, Alchemilla alpina, Dryas octopetala и неколку видови на Potentilla. Гасениците виткаат свилена мрежа и прцврстуваат листови за да направат засолниште/ За време на зимата тие хибернираат.[1][2]

Статус[уреди | уреди извор]

Освен во Австрија, пеперутката е не е во опасност ниту е загрозена.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Alpine Grizzled Skipper: Pyrgus andromedae. NatureGate. Посетено на 2013-12-18.
  2. 2,0 2,1 2,2 van Swaay, C.; Wynhoff, I.; Verovnik, R.; Wiemers, M.; López Munguira, M.; Maes, D.; Sasic, M.; Verstrael, T.; Warren, M. & Settele, J. (2010). Pyrgus andromedae. Црвен список на загрозени видови. 2010: e.T173216A6975382. doi:10.2305/IUCN.UK.2010-1.RLTS.T173216A6975382.en. Посетено на 3 January 2018.
  • Whalley, Paul - Mitchell Beazley Guide to Butterflies (1981, reprinted 1992) ISBN 0-85533-348-0

Надворешни врски[уреди | уреди извор]