Алотерија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Алотерија (што значи „други ѕверови“, од грчки αλλός , allos - други и θήριον, therion диво животно) е изумрена гранка на успешни мезозојски цицачи. Најважната карактеристика било присуството на пониски катно-обликувани заби опремени со два надолжни реда на купуси.[1] Алотерапија вклучува мултитуберкулата, гондванатерија (која може да биде дел од мултитуберкулата, како сестринска група до кимолодонта),[2][3][4][5] и веројатно Харамијида,[6] иако некои студии покажуваат дека се поосновни цицачо-обликувани отколку вистински цицачи, затоа значително се разликуваат од вистинските алотери.[7][8]

Алотерите, исто така, имале тесна карлица, што укажува дека тие раѓаат мали беспомошни млади налик на торбари или положувале јајца и давале млеко за да ги хранат своите млади како едноовторните што прават. Ова е карактеристика на сите неплацентарни цицачи.[9]

Толкувања[уреди | уреди извор]

Кога за првпат ја идентификувал алотеријата во 1880 година, Отниел Марш ја сметал оваа група како ред во рамките на торбарите. Сепак, во 1997 година Мекена и Бел ја класифицирале алотерија како инфракласа.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Butler, P.M. (2000). „Review of the early allotherian mammals“. Acta Palaeontologica Polonica. 45 (4): 317–342.
  2. Krause, D. W.; Prasad, G. V. R.; von Koenigswald, W.; Sahni, A.; Grine, F. E. (1997). „Cosmopolitanism among Gondwanan Late Cretaceous mammals“ (PDF). Nature. 390 (6659): 504–507. Bibcode:1997Natur.390..504K. doi:10.1038/37343. Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-06-11.
  3. Krause, David W.; Hoffmann, Simone; Wible, John R.; Kirk, E. Christopher; Schultz, Julia A.; von Koenigswald, Wighart; Groenke, Joseph R.; Rossie, James B. (2014-11-05). O'Connor, Patrick M., Seiffert, Erik R., Dumont, Elizabeth R., Holloway, Waymon L., Rogers, Raymond R., Rahantarisoa, Lydia J., Kemp, Addison D., Andriamialison, Haingoson. „First cranial remains of a gondwanatherian mammal reveal remarkable mosaicism“. Nature. Nature Publishing Group, a division of Macmillan Publishers Limited. 515 (7528): 512–517. Bibcode:2014Natur.515..512K. doi:10.1038/nature13922. ISSN 1476-4687. PMID 25383528.
  4. Drake, Nadia (5 ноември 2014). „Fossil From Dinosaur Era Reveals Big Mammal With Super Senses“. nationalgeographic.com. National Geographic Society. Посетено на 2 мај 2020.
  5. Wilford, John Noble (November 5, 2014). „Fossil's Unusual Size and Location Offer Clues in Evolution of Mammals“. The New York Times. Посетено на November 6, 2014.
  6. Luo, Z.-X.; Kielan-Jaworowska, Z.; Cifelli, R.L. (2002). „In quest for a phylogeny of Mesozoic mammals“. Acta Palaeontologica Polonica. 47 (1): 1–78.
  7. Chang, Kenneth (16 ноември 2015). „Jawbone in Rock May Clear Up a Mammal Family Mystery“. The New York Times. Посетено на 2 мај 2020.
  8. Luo, Zhe-Xi; Gates, Stephen M.; Jenkins Jr., Farish A.; Amaral, William W.; Shubin, Neil H. (16 November 2015). „Mandibular and dental characteristics of Late Triassic mammaliaform Haramiyavia and their ramifications for basal mammal evolution“. PNAS. 112 (51): E7101–E7109. Bibcode:2015PNAS..112E7101L. doi:10.1073/pnas.1519387112. PMC 4697399. PMID 26630008. Посетено на 17 November 2015.
  9. Michael L. Power,Jay Schulkin (октомври 2012). The Evolution Of The Human Placenta. стр. 68–. ISBN 9781421406435.

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

Зофија Килан-Јаворовска, Ричард Л. Сифели и Же-Кси Луо, Mammals from the Age of Dinosaurs: Origins, Evolution, and Structure (Њујорк: Columbia University Press, 2004), 249.