Алма Шкермарк

Од Википедија — слободната енциклопедија

Алма Матилда Шкермарк (11 јуни 1853-4 јуни 1933) била шведска уредничка, феминистка, писателка, новинарка и активистка за женски права. Таа била ко-основач на радикалниот феминистички женски магазин Framåt („Напред“), и негов уредник за време на целото издание. Таа пишувала под псевдонимот Марк . Таа била активна во Здружението на жени во Гетеборг, и водечка фигура во најпрогресивниот и најрадикалниот дел на шведското и локалното движење за правата на жените, и била позната по својата вклученост во <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Sedlighetsdebatten" rel="mw:ExtLink" title="Sedlighetsdebatten" class="mw-redirect cx-link" data-linkid="27">Sedlighetsdebatten</a> .

Наводи[уреди | уреди извор]