Прејди на содржината

Алмабтриб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алмабтриб во Куфштајн, Австрија

Алмабтриб (во Швајцарија: Alpabzug, Alpabfahrt) е годишен настан во алпските региони во Европа, кој се однесува на водење говеда што се одржува кон крајот на септември. или почетокот на октомври.

Во текот на летото, низ сите алпски региони стадата добиток се хранат на алпски пасишта (Алмен во Австрија или Германија, Алпен во Швајцарија) високо на планините, практика позната како трансхуманс. Во бројки, тие изнесуваат околу 500.000 во Австрија, 380.000 во Швајцарија и 50.000 во Германија.

Иако често има одредено движење на говеда помеѓу Алмен (пее.: Alm), или Алпен (пее.: Alp) соодветно, во текот на летото, обично има едно усогласено водење говеда на есен за да се доведе добитокот до нивните амбари. во долината. Ако во текот на летото немало несреќи на Алм, во многу области добитокот е детално украсен, а сточарството се слави со музика, гозби и игри со настани во градовите и селата. По пристигнувањето во долината, заедничките стада од повеќе фармери се сортираат во Viehscheid, и секое животно му се враќа на неговиот сопственик.

На неколку места овој алпски обичај на Алмабтриб денес еволуирал во голема туристичка атракција, со јавен фестивал и штандови поставени долж патеката за продажба на земјоделски, како и занаетчиски,[1] производи заедно со алкохолни пијалоци.

Во пролетта, обратното водење на говеда се движи од амбарите во долината кон Алпите (во Швајцарија: Алпаузуг, Алпфарт, Алпауфарт; во Германија/Австрија: Алмауфтриб). Се слави во Швајцарија. Еден од првите филмови произведен во Швајцарија во 1896 година го прикажува Алпауфзуг.[2] Сепак, настанот не се слави во Германија и Австрија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Alpaufzug / Alpabzug“. Lucerne Convention Bureau (германски). Посетено на 2022-11-26.
  2. Eugster, David (19 November 2022). „Blindendelegierter, Seifenverkäufer und Filmpionier“. Swissinfo (германски). Посетено на 2022-11-26.