Алкилирачки антинеопластичен агенс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Алкилирачки антинеопластичен агенс претставува алкилирачки агенс кој се користи во третманот на канцер и кој врши прикачување на алкил група (CnH2n+1) за ДНК.[1]

Алкил групата се прикачува за гванинската база на ДНК, на азотниот атом на позиција 7 од пуринскиот прстен.

Бидејќи канцер-клетките, воглавно, пролиферираат брзо и со помалку поправање на грешките од здравите клетки, канцер-клетките се почуствителни на оштетување на нивната ДНК—на пр. да бидат алкилирани. Алкилирачките агенси се користат во третманот на повеќе видови канцери. Сепак, тие исто така се токсични и за нормалните клетки (цитотоксични), особено за клетките кои се делат брзо, како оние во гастроинтестиналниот тракт, коскената срцевина, тестисите и јајниците, што може да доведе до губиток на фертилитетот. Повеќето од алкилирачките агенси исто така се и канцерогени. Хипертермиската терапија е особено ефективна во потенцирање на ефектите на алкилирачките агенси.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Alkylating Agents“. US National Library of Medicine. Посетено на 2 August 2014.
  2. Wiedemann GJ, Robins HI, Gutsche S, Mentzel M, Deeken M, Katschinski DM, Eleftheriadis S, Crahé R, Weiss C, Storer B, Wagner T (May 1996). „Ifosfamide, carboplatin and etoposide (ICE) combined with 41.8 degrees C whole body hyperthermia in patients with refractory sarcoma“ (PDF). European Journal of Cancer. 32A (5): 888–92. PMID 9081372.