Алкалоид (фармацевтска компанија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Алкалоид
Тип Акционерско друштво фармацевтска компанија
Oснована 1936
Седиште Скопје
Клучни личности Живко Мукаетов (ген. дир.)
Дејност фармација, козметика, билкарство и хемија
Приходи 115,540,000 (2012)[1]
Вработени 1.035 (2010)
Гесло Здравјето, пред сè
Портал www.alkaloid.com.mk

Алкалоид е македонско трговско друштво[2] за производство на лекови, преработка на билни суровини, производство на козметички и хемиски производи. „Алкалоид“ е акционерско друштво во чии рамки работат два профитни центри: Фармација и Хемија, Козметика и Билкарство; а има и има фирмaќерка („Алкалоид КОНС“), како и 13 подружници надвор од Македонија (во Србија, Црна Гора, на Косово, во Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија, Швајцарија, Бугарија, Романија, Украина, Русија и САД). Друштвото е доминантен капитал во сопственост на приватни акционери, од кои 5,05% се странски инвеститори.

Историја[уреди | уреди извор]

„Алкалоид“ ја започнал работата во 1936 година, со два погона и само со 15 работници, кои произведувале 350 килограми фармацевтски прозиводи. Во 2016 година, „Алкалоид“ бил водечко фармацевтско друштво во Македонија и шесто по големина во Југоисточна Европа, со 1.600 вработени, од кои 1.200 во Македонија и над 300 во странство. На 20 септември 2016 година, во хотелотАлександар палас“ била прославена осумдесетгодишнината од основањето на „Алкалоид“, а свечено обраќање имал генералниот директор Живко Мукаетов.[3]

Организациска структура[уреди | уреди извор]

Почнувајќи од 1979 година, „Алкалоид-Фармација“ има воспоставено оддел што е задолжен за развој и соработка со странски компании од аспект на договори за застапства, за дистрибуција, за консигнациски складови. Успешното долгогодишно работење и стекнатото искуство од овој сегмент, претставувало основа за формирање на „АЛКАЛОИД КОНС“ ДООЕЛ Друштво за промет и услуги увоз - извоз кое успешно и самостојно работи во Република Македонија од 5 февруари 2004 година.

За припрема на измената на организационата структура и креирање на комплемтнтарност во дејностите, во 2006 година било основано друштвото „Алкалоид Премази“ дооел Скопје (сегментот кој се занимава со бои и лакови) како посебна организациона единица, со што бројот на друштва - ќерки на Алкалоид АД Скопје“ пораснал на 11.

Кафетин[уреди | уреди извор]

Лекот „кафетин“ (Caffetin®) е убедливо најраспространетиот и најпознатиот производ на „Алкалоид АД Скопје“. Лекот бил лансиран е во 1957 година и станал многу продаван производ на подрачјето на поранешна Југославија, а покрај тоа се продавал и на пазарите во 15 земји, меѓу кои и Русија, Бугарија и Романија.

Кафетин влегува во групата на комбинирани аналгетици. Содржи четири компоненти: парацетамол (250 мг), пропифеназон (210 мг), кодеин (10 мг) и кофеин (50 мг). Минималните дози на активни компоненети овозможуваат минимална инциденца на нескани ефекти, а во Националниот центар за несакни дејства на лекови на Македонија нема ниту еден регистриран случај на несакано дејство од кафетин.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.alkaloid.com.mk/content/Pdf/Annual_Report_2011.pdf (македонски)
  2. „Алкалоид Скопје“. Eurohaus. http://eurohaus.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=86:2009-04-29-06-47-29&catid=1:latest-news&Itemid=50&lang=mk. конс. 2 септември 2011 г.  (македонски)
  3. „Алкалоид пред 80 години почнал со 15 работници, а денес има 1.600“, Дневник, година XX, број 6172, четврток, 22 септември 2016, стр. 4.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]