Прејди на содржината

Алишев Габдулазјан Габдулбариевич

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алишев Габдулазјан Габдулбариевич
Роден/аАлишев Габдулазјан Габдулбариевич
15 септември 1908
Кајуки, Спаски Ујезд, Гувернија на Казан, Руска Империја
Починат/а25 октомври 1944
Затвор во Плетценсе, Берлин, Германија
Занимањепоет
Националносттатар
Жанрфантазија, литература за деца

Алишев Габдулазјан Габдулбариевич татарски: Алишев Габдуллаҗан Габделбари улы; руски: Алишев Габдуллазян Габдулбариевич, бил татарски поет, драматург, писател и борец за отпор од времето на СССР. Пишувал претежно романи за деца, од најзначајните жанрови: „Волците“ 1934, „Заклетвата“ 1935, „Мојот брат“ 1940, како и собрани бајки, „Бајки на мајките“ 1941.

Покрај неговото пишување, Алиш ги поминал своите рани години работејќи на изградба и подобрување на електрична станица во градот Менцелинск, на бреговите на Кабанските езера. Од 1933 година работел како професионален новинар и извршен секретар на младинското списание „Пионер калиме“. Во 1941 година, тој бил поставен за главен уредник на Татарскиот радио комитет.

Во 1941 година, Алишсе приклучил кон Црвената армија и се борел во Втора светска војна. Истата година, тој беше затворен од Вермахтот близу градот Брајанск. Тука се запозна со борец и поет на отпорот Муса Калил. Додека биле в затвор, тие формирале подземна група за отпор за да се спротивстават на нацистите. Нивните планови подоцна биле откриени, биле ликвидирани во затворот на Платцене.