Алиндски астероиди

Од Википедија — слободната енциклопедија

Алиндски астероиди (алинди) — група астероиди со голема полуоска од околу 2,5 ае и орбитално занесување од 0,4 до 0,65.[1] Наречена е по астероидот 887 Алинда, откриен од Макс Волф во 1918 г.

Овие тела се држат во подрачјето со орбитална резонанција со Јупитер во сооднос 1:3 (2,502 ае), што е блиску до резонанција 4:1 со Земјата (2,520 ае). Орбиталната занесеност на тело во оваа резонанција се зголемува со гравитациски пресеци со Јупитер сè додека не биде доведено во блиска средба долна планета, која ја нарушува резонанцијата.

Некои алинди имаат перихели многу блиски до Земјината орбита, од што произлегуваат низа блиски средби во четиригодишни интервали, поради резонанцијата 4:1 (приближно).

Една последица до ова е ситуацијата кога алиндски астероид е на неповолна положба за набљудување кога се наближува кон Земјата (на пример, при мало издолжување од Сонцето), тогаш оваа ситуација знае да трае со децении. Така, во 2010 г. е заклучено дека алиндскиот астероид 1915 Кецалкоатл е забележам само еднаш од 1985 г наваму.

Друга последица е тоа што некои од овие астероиди неколкупати доаѓааат релативно блиску Земјата, поради што се погодни за добри проучувања со радари од Земјината површина. Такви примери се 4179 Тевтат и 6489 Голевка, како и 2019 MO, кој се судрил со Земјата во јуни 2019 г.

Динамичка старост[уреди | уреди извор]

Резонанцијата 3:1 со Јупитер предизвикува повторливо накачување на занесеноста на астероидната орбита. Динамички младите членови имаат занесување од 0,30 до 0,34, претежно задржувајќи се во астероидниот појас на 1,7–3,4 ае од Сонцето.[2] Постарите членови како 8709 Кадлу имаат занесеност од 0,465 до 0,475 иа ја пресекуваат Марсовата орбита. (8709 Кадлу доаѓа доволно блиску до Јупитер, Марс и Земјата за да биде гравитациски поттурнат)[3] Најстарите членови со занесеност меѓу 0,57 и 0,75 ја пресекуваат Земјината орбита.[2] Најзанесен астероид од групата е 3360 Сиринга, со вредност од 0,7 и орбита со динамички краток животен век.

Список[уреди | уреди извор]

Име Голема полуоска Занесеност Наводи
887 Алинда 2,48422 0,56356 JPL · ЦМП
1429 Пемба 2,55185 0,33858 JPL · ЦМП
1550 Тито 2,54673 0,30984 JPL · ЦМП
1607 Мејвис 2,54783 0,30741 JPL · ЦМП
1915 Кецалкоатл 2,54207 0,57170 JPL · ЦМП
2608 Сенека 2,5035 0,57620 JPL · ЦМП
3360 Сиринга 2,46803 0,74295 JPL · ЦМП
3628 Божњемцова 2,53691 0,30052 JPL · ЦМП
3806 Тремејн 2,54058 0,31301 JPL · ЦМП
4179 Тевтат 2,51005 0,63423 JPL · ЦМП
5847 Вакија 2,54442 0,30086 JPL · ЦМП
5864 Монголфје 2,55866 0,32007 JPL · ЦМП
6318 Кронкајт 2,51002 0,46522 JPL · ЦМП
(6322) 1991 CQ 2,51628 0,47349 JPL · ЦМП
6489 Голевка 2,50768 0,60382 JPL · ЦМП
(6491) 1991 OA 2,50959 0,58946 JPL · ЦМП
7092 Кадмо 2,52493 0,70202 JPL · ЦМП
7345 Хапер 2,45047 0,32467 JPL · ЦМП
(7568) 1988 VJ2 2,52739 0,33216 JPL · ЦМП
(7569) 1989 BK 2,54950 0,30348 JPL · ЦМП
7638 Гледман 2,53634 0,31606 JPL · ЦМП
(8201) 1994 AH2 2,53362 0,70851 JPL · ЦМП
8709 Кадлу 2,53497 0,48432 JPL · ЦМП
(9047) 1991 QF 2,52479 0,31661 JPL · ЦМП

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Minor planet groups/families Архивирано на 28 ноември 2010.
  2. 2,0 2,1 John S Lewis (3 август 2015). „The Alinda Family of Asteroids“. Посетено на 26 јуни 2019.
  3. „JPL Small-Body Database Browser: 8709 Kadlu (1994 JF1)“. Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 26 јуни 2019.