Александар (опера)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Опери од Георг Фридрих Хендл
Haendel.jpg

Алмира (1705)
Флориндо (1708)
Родриго (1707)
Агрипина (1709)
Риналдо (1711)
Овчарот Фидо (1712)
Тезеј (1713)
Амадис од Галија (1715)
Акид и Галатеја (1718)
Радамист (1720)
Муциј Скевола (1721)
Флориданте (1721)
Ото (1723)
Флавиј (1723)
Јулиј Цезар (1724)
Тамерлан (1724)
Роделинда (1725)
Скипион (1726)
Александар (1726)
Адмет (1727)
Ричард Први (1727)
Сирој (1728)
Птоломеј (1728)
Лотар (1729)
Партенопа (1730)
Пор (1731)
Ециј (1732)
Созарм (1732)
Орландо (1733)
Аријадна во Крит (1734)
Орест (1734)
Ариодант (1735)
Алцина (1735)
Аталанта (1736)
Арминиј (1737)
Јустин (1737)
Вереника (1737)
Александар Север (1738)
Фарамонд (1738)
Ксеркс (1738)
Јупитер во Аргос (1739)
Хименеј (1740)
Дејдамеа (1741)
Семела (1744)


Александар (итал. Alessandro) е опера од Георг Фридрих Хендл компонирана во 1726 и за првпат изведена во Лондон. Заснована е на делото Гордоста на Александар од Ортензио Мауро. Во неа се работи за големото патешествие и походи на Александар Македонски во Индија каде се среќава со кралот Пор, предмет на уште една Хендлова историска опера - Пор.