Александар Реб

Од Википедија — слободната енциклопедија

Александар Реб (27 декември 1882 во Хаг- 2 февруари 1959) бил холандски адвокат и дипломат. Тој бил еден од основачите на ФИДЕ и прв нејзин претседател од 1924 до 1949, а воедно и најдолго останал на таа функција (25 години). Тој исто така бил и меѓународен шаховски арбитар.

Претходник
Организацијата е формирана
Претседател на ФИДЕ
1924–1949
Наследник
Фолке Рогард