Александар Прњат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Александар Прњат (роден во 1965 година во Белград, Србија) е филозоф и политиколог

Александар Прњат

Бииографија[уреди | уреди извор]

Александар Прњат е роден во Белград на 29. јуни 1965. година. Дипломирал е на Филозофски факултет на Универзитетот во Белград. Магистрирал и докторирал политичките науки на Факултетот за политички науки на Универзитетот во Белград. Професор е по филозофија и социологија на Универзитетот Алфа во Белград. Предава предметите: Етика, Социологија, Политичка филозофија, Политичка теорија и Европската и глобалната политика.[1]

Научната и друга дејност[уреди | уреди извор]

Александар Прњат е автор на повеке од 30 научни трудови. Проректор е за настава и научно-истражувачка дејност на Алфа универзитетот. Уредник е на списание Култура, при Заводот за проучување на културниот развиток во Белград.

Поважни трудови[уреди | уреди извор]

 • Црквата и патернализам - одговорот на Михаило Марковиќ, Филозофија и општество 19 (2):253-256 (2008)
 • За јазично експресивен патернализам: репликата на Михаило Марковиќ, Институт за филозофија и опшествена теорија, 2009.
 • Личен интерес и моралната мотивација на верниците, Култура, 340-347.
 • Anti-semitic discourse as linguistic expressive paternalism, Култура, 395-400
 • Записот на црквата, Lettre Internationale, српското издание на Литература, 1119-1121
 • Апокалипса без откровение: Светозар Стојановиќ за можноста на самоуништување на човештвото, Theoria 55 (4)
 • Концептот на верската толеранција, Lettre Internationale, српското издание на Литература, 1741-1745
 • Аргументирање: повторно за антисемитски дискурс, Alfa Univ. 2012.
 • The concepts of secularism and laicism: A reply to Darko Tanaskovic, Култура, 473-478.
 • Антисемитски дискурс и одбивање на потрага по вистината, Алфа Универзитет, 2012.
 • Вистината на ѓаволот не е можно да се мисли, Контурите на хоризонтот, 220-230
 • Language, Literature and Religion: Јазик, литература и религијата, А. Прњат, Т. Парезановиќ, Алфа Универзитет, 2012.
 • Политичките институции, политичките актери и економските перформанси: случајот на Србија, Л. Mаџар, М. Ковачевиќ, А. Прњат, Алфа Универзитет, 2013.
 • Религијата и филозофијата како средство за прочистување на душата, ЈУНИР Годишник II, 128-130
 • Understanding of yearn-Valter Benjamin: Berlinsko detinjstvo oko hiljadudevetstote, Световите, Нови Сад, 1993.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 • Заводот за проучување на културниот развиток во Белград [1]
 1. види Биографија