Прејди на содржината

Александар Глазунов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на Глазунов од Илја Репин, 1887 година

Александар Константинович Глазунов[б 1] (руски: Алекса́ндр Константи́нович Глазуно́в, 10 август[б 2] 1865 – 21 март 1936) бил руски композитор, професор по музика и диригент на покојниот руски Романтична период. Бил директор на Конзерваториумот во Санкт Петербург помеѓу 1905 и 1928 година и бил клучен во реорганизацијата на институтот во Петроградски конзерваториум, потоа Ленинградски конзерваториум, по Болшевичка револуција. Тој продолжи како шеф на Конзерваториумот до 1930 година, иако го напушти Советскиот Сојуз во 1928 година и не се врати. Најпознатиот студент под неговиот мандат за време на раните советски години беше Дмитриј Шостакович[1].

Глазунов успешно ги помири национализмот и космополитизмот во руската музика. Додека тој беше директен наследник на национализмот на Балакирев, тој повеќе се стремеше кон епската величественост на Бородин додека апсорбираше голем број други влијанија. Тука спаѓаат оркестарската виртуозност на Римски-Корсаков, лириката на Чајковски и [[контрапункт|контрапунталот] на Танеев] . Помладите композитори како Прокофјев и Шостакович на крајот ја сметаа неговата музика за старомодна, истовремено признавајќи дека тој останал композитор со импресивна репутација и стабилизирачко влијание во време на транзиција и превирања.

Бил професор на Петроградскиот конзерваториум, а од 1928 година живее во Париз.

Тој е најзначајната личност меѓу композиторите собрани околу римско-корсачкиот, односно кругот Бељајевски.

Првенствено како инструментален музичар, тој ја усовршил руската симфониска музика, во која ги воведе можностите за полифонија, поцелосна хармоничност на формата и монументална текстура (наречен „руски Брамс“). Тој, исто така, придонесол за понатамошен развој на руската концертна, камерна, пијано музика и балет.

Дела:

8 симфонии;

4 симфониски песни: „Кремљ“, „Стењка Разин“;

5 увертира; суити;

Фантазии: „Море“;

Балети: „Рејмонд“, „Љубовни стихови“, „Сезони“;

Сценска музика; кантата; хорови[2].

Глазунов во сликарството и фотографијата

[уреди | уреди извор]

Литература

[уреди | уреди извор]
 • Воспоминания об А. А. Спендиарове. — М.: «Советская музыка».1939, № 9—10.
 • Письма, статьи, воспоминания: Избранное / [Сост., вступ. статья, с. 3—19, и примеч. М. А. Ганиной]. — Москва: Музгиз, 1958. — 550 с., 5 л. портр.: нот. ил.
 • Полное собрание сочинений для фортепиано. Т. 1. / Ред. и коммент. В. С. Белова. — М.: Музгиз, 1955. — 240 с.
 • Франц Шуберт: Очерк / А. К. Глазунов; Ленингр. гос. консерватория; Обложка: Алексей Ушин. — Ленинград: Academia, 1928 (тип. «Кр. газ.» им. Володарского). — 43, [1] с., [2] с.
 • Асафьев Б. В. Глазунов: Опыт характеристики / Игорь Глебов. — Ленинград: Светозар, 1924. — 178 с., 1 л. портр.
 • Беляев В. М. Александр Константинович Глазунов: Материалы к его биографии / В. Беляев. Т. 1: Жизнь. Ч. 1.— Петербург: Гос. филармония, 1922. — 144 с.
 • Держановский В. В. А. К. Глазунов. 1882—1922. — Москва: РСФСР. Гос. муз. изд-во, 1922. — 19 с.
 • Оссовский А. В. Александр Константинович Глазунов: Его жизнь и творчество: Очерк А. В. Оссовского. — Санкт-Петербург: изд. «Концертов А. Зилоти», 1907
 • Ганина М. А. К. Глазунов. Жизнь и творчество. — Л., 1961.
 • Курцман А. С. А. К. Глазунов. — М., Музыка, 1977. — 128 с.
 • Крюков А. Н. Александр Константинович Глазунов. (1865—1936). — М., Музыка, 1982; 1984. — 144 с., вкл. (Русские и советские композиторы).
 • О. И. Куницын. Балеты А. К. Глазунова. — Издательство: Музыка. 1989
 • Масляненко Д. А. А. К. Глазунов и музыкальная самодеятельность 1920-х годов // Глазунов А. Исследования, материалы, публикации, письма. Государственный научно-исследовательский Институт театра, музыки и кинематографии. Музыкальное наследие. — Л.: Музгиз, 1960. Т. 2. — С. 128—145.
 • Gojowy Detlef. Alexander Glasunow: Sein Leben in Bildern u. Dok. / Detlef Gojowy; Unter Einbeziehung des biogr. Fragments von Glasunows Schwiegersohn Herbert Günher. — [München]: List Verl., cop. 1986.
 • Venturini D. J. Alexander Glazounov. 1865—1936. His life and works. Aero printing Delphos, Ohio, 1992.100 p.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.