Прејди на содржината

Александар Караѓорѓевиќ (син на Александар II Караѓорѓевиќ)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Александар Караѓорѓевиќ
ДинастијаДинастија Караѓорѓевиќ
ТаткоАлександар II Караѓорѓевиќ
МајкаМарија да Глорија од Орлеан и Браганца
Фотографија од Александар Караѓорѓевиќ

Александар Караѓорѓевиќ 15 јануари 1982 во Вирџинија) е син на принцот Александар II Караѓорѓевиќ и неговата сопруга Марија да Глорија од Орлеан и Браганца, и внук на последниот крал на Југославија, Петар II Караѓорѓевиќ. Тој има брат близнак, Филип.

Кога имал две години, тој заедно со својот брат биле испратени во Лондон. Во 1990 година, тие таму го завршиле основното училиште, а во 2000 година, завршил гимназија. По ова, тој се запишал на факултет во Шпанија.

Зборува англиски, шпански и француски, а го усовршува и српскиот јазик.