Александар Дубчек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Alexander Dubček

Александар Дубчек (27 ноември 1921 - Прага, 9 ноември 1992), претседател на Социјалдемократската партија на Словачка, водач на Прашката пролет во 1968 година и симбол на демократските промени во Источна Европа.

Починал во прашката болница на Хомолце 1992 година.