Алевронско зрно

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Алевронско зрно (од грчки алеврон - брашно) е белковина кој се наоѓа во ендоспермот на многу семиња. Го формира надворешниот слој од семената обвивка кај некои жита. За време на герминацијата, хидролизата во семето предизвикува алевронските клетки да се разложат до аминокиселини.