Албертина Карлсон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Албертина Карлсон

Албертина Карлсон (12 јуни 1848-1930) — шведски зоолог. Често се нарекува првата Швеѓанка која извршила научни студии по зоологија.

Карлсон е родена во семејството на Тејлор А.П. Карлсон и А.М. Јонсон. Таа добила приватна школарина и се школувала во Högre lärarinneseminariet во Стокхолм 1865–68 година. Била вработена како учителка во Paulis elementarläroverk för flickor („Паули основно училиште за девојчиња“) во 1870–81 година и во Södermalms högre läroanstalt för flickor („Образовен институт за девојчиња во Седермалм“) во 1881–1907 година.

Од 1880 година па наваму, Карлсон студирала зоологија на Зоотомикалниот институт на Универзитетот во Стокхолм. Таа изработила околу 30 поголеми и помали научни трудови главно за областа на компаративната анатомија, кои биле објавени во шведски, германски и британски научни трудови. Таа особено се фокусирала на систематската положба и односот помеѓу различните видови цицачи. Во 1884 година, заедно со Кралската шведска академија на науките, ја добила наградата Flormanska priset за нејзиното дело на германски јазик Beiträge zur Kentniss der Anatomie der Schwimmvögel (1884). Таа била прогласена за почесен доктор на Универзитетот во Стокхолм во 1927 година.

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

  • Албертина Карлсон со Svenskt kvinnobiografiskt lexikon
  • Нилс Лундстром: Svenska kvinnor i offentlig verksamhet (1924), стр. 70.
  • Svensk uppslagsbok, Лунд 1930 година