Прејди на содржината

Албанска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Извештај во кој се укажува дека и покрај дозволата од турската Влада за примена на латинската азбука во арнаутските училишта, локалните власти не ја спроведуваат, односно ги убедуваат учениците да се откажат од неа. (Скопје, 3 февруари 1910)
Оваа статија се однесува на азбуката на албанскиот јазик. Видете Албанска азбука (кавкаска) за другата.

Современата албанска азбука се заснова на латиницата, и има 36 букви:

Букви: A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R Rr S Sh T Th U V X Xh Y Z Zh
МФА: a b ts d ð ɛ ə f g ɟ h i j k l ɫ m n ɲ ɔ p c ɾ r s ʃ t θ u v dz y z ʒ
Македонски: А Б Ц Ч Д нема Е ' Ф Г Ѓ Х И Ј К Љ Л М Н Њ О П Ќ нема Р С Ш Т нема У В Ѕ Џ нема З Ж

Белешка: Самогласките се задебелени. Слушнете го изговорот на буквите (Слушај).

Поврзано[уреди | уреди извор]